Split, .8.04..2020 -KBC Split - Križine . Na slici hitan prijem. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

NE SLUTI NA DOBRO: Stožer otkazao sve, a iz Varaždina upravo stigle uznemirujuće vijesti…

Podijeli

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin umrlo je desetero pacijenata, a to je pet puta veća smrtnost nego što je uobičajeno u ovo doba godine

Otkazana je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljena za 11 sati dok iz Varaždinske županije stižu alarmantne informacije.

Od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata u Općoj bolnici Varaždin umrlo je desetero pacijenata, a to je pet puta veća smrtnost nego što je uobičajeno u ovo doba godine, rekao je u srijedu ravnatelj te bolnice Nenad Kudelić poručivši kako su podaci alarmantni te kako se nalazimo u ratnom stanju.

“Trenutno se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 212 pacijenata. Samo u posljednja 24 sata desetero pacijenata je umrlo od posljedica infekcije koronavirusom, što je pet puta veća smrtnost nego što je to inače normalno u ovo doba godine”, izjavio je Kudelić novinarima, prenosi Danas.hr

Ravnatelj je dodao i da je priljev pacijenata na objedinjeni hitni bolnički prijam 2,5 puta veći u odnosu na isto razdoblje u ovoj godini te da u bolnici ima mjesta za 230 zaraženih koronavirusom.

“Mi smo, na žalost, jučer morali aktivirati i vojne šatore. Oni u ovom trenutku služe kao tranzicijski odjel za privremeni smještaj pacijenata do transporta na druge lokacije, no kako sada stvari stoje, izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel”, izjavio je Kudelić nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske liječničke komore Krešimirom Luetićem.

Traže se strože mjere

Luetić je u Varaždin došao dati podršku zdravstvenim djelatnicima. Podsjetio je da su prije tri tjedna s još pet krovnih liječničkih organizacija Vladi uputili zahtjev za uvođenjem strožih mjera.

“Tada, 2. studenoga, Hrvatska je imala 1100 hospitaliziranih bolesnika i 94 pacijenta na respiratoru. Danas, tri tjedna kasnije, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i gotovo tri puta više pacijenata na respiratorima”, rekao je Luetić.

“Svaki dan je iznimno bitan za donošenje strožih mjera kojima jedino možemo usporiti epidemiju. Otvaranje šatora u Varaždinu je možda i najslikovitiji primjer kamo idemo s ovom epidemijom”, dodao je predsjednik HLK.

Broj respiratora limitiran

Doktor Željko Blažinkov iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika kazao je da je stanje u bolnicama alarmantno te da su intenzivistički odjeli popunjeni, a broj respiratora limitiran, kazao je za HRT.

Blažinkov je poručio da treba promijeniti sadašnju politiku prema COVID-u te uvesti određene mjere da ne dođe do najgoreg scenarija. Dodao je da je  Hrvatska udruga bolničkih liječnika otvorenim pismom upozorila da je stanje u bolnicama puno lošije nego što se prezentira javnosti te da je priljev pacijenata golem.

Ako se mjere uvedu ovog trenutka, one će se, ističe, vidjeti tek za dva do tri tjedna, a brojevi oboljelih svakodnevno su veliki te će Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite u jednom trenutku trebati reći gdje će se i kako oboljeli liječiti.

Kazao je da će u jednom trenutku trebati odlučivati tko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre. Poručio je kako se to još ne događa, ali u sljedeća dva tjedna moglo bi doći do takvih problema jer je sustav prenategnut.

Blažinkov je naglasio kako je broj umrlih velik te je Hrvatska postala nova Italija. Dodao je da Nacionalni stožer civilne zaštite šalje ponekad dvojake poruke.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> S HRT-a stigle jako loše vijesti za Danijelu Trbović…
>>> BELJAK SE OBRUŠIO NA BRANITELJSKE MIROVINE: “To su ljudi koji vas sramote, dajte njihova imena”!
>>> OTKRIO ISTINU KOJA JE SVE RASTUŽILA: “Evo zašto nisam bio na Kićinom sprovodu”
>>> KORONA KAOS U ŠANGAJU: Izbrisali snimku, panika u zračnoj luci
>>> NEĆETE VJEROVATI ŠTO JE IZJAVIO, I TO USRED ZAGREBA! Novi gradonačelnik Banja Luke negirao genocid i opet ponovio stare srpske laži…
Komentari

Najnovije