Nedjelja, 12 srpnja, 2020

KAO U KOMUNIZMU: Njemačka vlada krenula u borbu protiv “radikalne desnice”, dodatna zaštita političarima

Njemačka vlada je u srijedu donijela paket mjera kojima je cilj uspješnija borba protiv radikalne desnice, a mjere uključuju i obvezu uklanjanja “poruka mržnje” s društvenih mreža. To se nekoć zvalo “izražavaanje društveno-politički neprihvatljivih stavova”

“Opasnosti koje prijeti od desnog ekstremizma i antisemitizma je na visokoj razini”, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prilikom predstavljanja vladinih zaključaka. On je ukazao na nedavni teroristički napad na sinagogu u gradu Halleu s radikalno desnom pozadinom. Počinitelj se, navodno, indoktrinirao i putem interneta pa će se tako temeljem toga krenuti u bitku za sanitizaciju i čišćenje interneta, odnosno to će se iskoristiti za borbu protiv ostataka slobode govora. Pooštrit će se pravila o širenju sadržaja na internetu.

“Tvrtke koje nude internetske usluge trebale bi se zakonski obvezati na to da, prije svega u slučaju prijetnji smrću ili širenja rasne ili nacionalne mržnje, sadržaje i podatke o autoru proslijede novoosnovanom uredu za suzbijanje mržnje na internetu pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala (BKA)”, stoji u odluci vlade od srijede. Koji su ostali slučajevi koji ne spadaju u “prije svega” kad treba BKA javiti tko je što i protiv koga pisao nije jasno.

U odluci vlade stoji kako agresivne uvrede i huškanje preko interneta ubuduće treba strože kažnjavati između ostalog i zbog toga što se radi o djelima s “dalekosežnim djelovanjem”.

Paket sadrži ukupno devet mjera koje, osim borbe protiv mržnje na internetu obuhvaćaju i pooštrenje zakona o širenju mržnje, intenziviranje rada Ureda za zaštitu ustavnog poretka u praćenju aktivnosti na ekstremno desnoj sceni, pooštravanje zakona o posjedovanju oružja, kao i dodatnu zaštitu lokalnih političara.

Ova posljednja mjera uslijedila je nakon ubojstva demokršćanskog političara Waltera Luebkea, koji je ubijen u lipnju ove godine, a za ubojstvo je osumnjičen pripadnik neonacističke scene. Napadi na političare iz AfD-a, poput Franka Magniza koji je početkom godine teško pretučen zbog svojih političkih stavova, nisu problem i zbog toga se neće ići u borbu protiv ljevice, za koju nitko više niti ne vezuje pojam “ekstremizma” iako je gotovo sav terorizam u Europi prije dolaska Islama bio vezan za ljevičarske organizacije poput Crvenih brigada ili RAF-a.

U paket mjera spada i preventivni rad protiv “desne indoktrinacije”, kao i jačanje postojećih sigurnosnih struktura. Lijeva indoktrinacija je ionako institucionalizirana kroz obrazovni sustav. Pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala bit će uveden poseban odjel za praćenje kriminala motiviranog “radikalno desnom ideologijom”, što znači da će Njemačka, kao i u komunizmu, pratiti sve koji su desno od politike Vlade.

Komentari

Komentari