foto: N1, Branko Kolarić

KAMPANJA STRAHA: Vladin stručnjak već najavljuju sankcije za one koji se ne cijepe

Podijeli

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade, Branko Kolarić, tvrdi da bi se broj cijepljenih mogao povećati kada stigne veći broj doza te je dodao da epidemiološke mjere ovise o razvoju situacije do 31. siječnja, a nije isključio ni ograničenja za osobe koje se ne žele cijepiti

Glavnom epidemiologu Sisačko-moslavačke županije stalno zvone telefoni, jer se svi žele cijepiti. Vlada je izmijenila plan cijepljenja tako da većina doza Pfizerovog cjepiva ide u potresom razorenu Sisačko-moslavačku županiju. U utorak bi trebala doći i prva pošiljka Moderninog cjepiva, koja će također završiti na Baniji. “Odaziv za cijepljenje, mogu vam kao stari iskusni epidemiolog reći, je iznenađujuće velik. Svaki dan već od ranog jutra mi zvone mobiteli, javljaju se tvrtke, ljudi, žurne službe, svi bi se htjeli cijepiti”, rekao je epidemiolog Inoslav Brkić.

Do kraja ove godine trebalo bi nam stići ukupno 5,6 milijuna doza cjepiva. AstraZeneca i Oxford dostavit će nam 2,7 milijuna doza, Johnson&Johnson i Janssen 900.000, Pfizer i BioNTech te Moderna po milijun doza. Liječnici obiteljske medicine primijetili su povećani interes za cijepljenje, zbog čega predlažu da se ono održava u sportskim dvoranama, prenosi Danas.hr

“Ako bi cijepljenje bilo organizirano na način da se cijepi u ordinacijama pojedinačno, taj cijeli proces će trajati jako dugo. Možda čak i cijelu godinu, jer mi se moramo pridržavati službenih naputaka HZJZ-a koji definiraju da se jedna osoba cijepi u 10 minuta. Po jednom pacijentu 10 minuta. Ako bismo izdvojili dva radna sata u tijeku  našeg redovnog dana, to bi značilo da bismo dnevno cijepili samo 12 ljudi”, objasnila je Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a.

Ovim tempom nam treba dvije godine

Unatoč tome, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo smatraju da će se u siječnju i veljači procijepiti znatan dio starijih osoba i kroničnih bolesnika koji su, prema planu cijepljenja, u drugoj skupini. Svi ostali, koji su u trećoj skupini, cjepivo bi mogli primiti na proljeće.

“Ovim tempom trebali bismo dvije godine da procijepimo pedeset posto populacije. Sada je ograničavajući faktor broj doza koje imamo na raspolaganju. Nadamo se uskoro registraciji još nekih cjepiva i kada dobijemo više doza, onda ćemo moći ubrzati tempo cijepljenja. Sada je još uvijek ispod jedan posto ljudi u Hrvatskoj procijepljeno, ali to je još uvijek na nivou Europske unije”, rekao je za Dnevnik.hr član Vladinog znanstvenog savjeta i epidemiolog Branko Kolarić.

Dodao je da bi prijedlog obiteljskih liječnika o cijepljenju u sportskim dvoranama bio jedna od mogućnost tek kad stignu veće količine cjepiva. Nada se kako se u Hrvatskoj neće dogoditi situacija kao u drugim zemljama, gdje se svi spremaju za treći val zaraze i radikalno postrožavaju mjere.

Moguća ograničenja za necijepljene

“Mi smo na silaznom dijelu drugog vala. Sve zemlje se spremaju za treći val, koji je povezan uz blagdane i druženja. Vidjet ćemo kako će se to kod nas razvijati. Trenutno je situacija povoljna. Epidemiološki gledano, imamo učinke mjera koje smo uveli”, rekao je Kolarić i dodao da nitko ne može dobiti koronavirus od cjepiva.

“Ja volim napomenuti da, kada se netko cijepi i dobije bolest, da nije bolest dobio od cjepiva. To je nemoguće, nego je on bio u fazi inkubacije. Cjepivo naš organizam uči kako se boriti protiv virusa i treba mu određeno vrijeme, do prvih učinaka treba proći nekih deset dana do dva tjedna. U tom je tjednu moguće dobiti. Osobe koje su dobile prvu dozu pa su se razboljele, drugu dozu dobivaju po rasporedu ako im je završila izolacija. Ako nije, onda dobivaju po završetku izolacije”, objasnio je epidemiolog.

Iako je interes za cijepljenjem velik, postavlja se pitanje hoće li biti ograničenja za one koji se ne cijepe? “Hoće li biti i kakvih ograničenja? Po meni, da, mislim da je to moguće. Neke zemlje i kompanije će to uvesti. Aviokompanije su rekle da će tražiti da su putnici cijepljeni i slično”, rekao je Kolarić, rekavši kako ne zna do kada će na snazi ostati stroge epidemiološke mjere u Hrvatskoj: “Pratimo broj slučajeva i udio pozitivnih na dnevnoj bazi. Sve je do 31. siječnja pa ćemo vidjeti kakva će biti situacija. Ovisno o tome kako će se kretati broj zaraženih kod nas i u okolini”, zaključio je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> KRAJ JE BLIZU: Prema nama upravo leti asteroid, može izazvati eksploziju kao 150 atomskih bombi…
>>> SVJETLO NA KRAJU TUNELA: Strpite se još malo: Stručnjaci otkrili u kojem će se mjesecu stvari početi vraćati na staro!
>>> PROROČANSTVO NOSTRADAMUSA: Korona je tek početak, za 2021. najavljuje velike katastrofe
>>> EVO ČEMU JE SLUŽILO SVRGAVANJE TODORIĆA – KRENULA VELIKA RASPRODAJA Agrokora Nomad foodsu
>>> Hrvatska epidemiologinja otkrila: Evo kada možemo očekivati popuštanje mjera…
Komentari

Najnovije