Utorak, 26 svibnja, 2020

KAKO SE VRATIT KUĆI? Vapaj Hrvata iz središta pandemije, nemam novca, ostao sam bez posla, prijevoz je stao

‘Znamo da nas čeka još 15 dana izolacije kad dođemo u Hrvatsku, no samo želimo kući’, kaže naš sugovornik koji je zaglavio u Tirolu gdje je proglašena karantena. Iz veleposlanstva im sugeriraju da uzmu taksi, i to ako ih Austrijanci puste…

Nakon što su austrijska skijališta tajila slučajeve zaraze, Tirol je postao rasadnik koronavirusa u Europi, a kada je Austrija konačno reagirala, 13. ožujka je stavila određena mjesta u karantenu, a dva dana kasnije i čitavu pokrajinu.  No ona je vrijedila samo za neke.

„Gosti su smjeli napustiti mjesto, ali ne i zaposlenici“, ističe Hrvat koji je već više godina svaku sezonu radi u St. Antonu (podaci poznati redakciji). Za razliku od nekih u Hrvatskoj koji su svoje kontakte i putovanja prešutjeli,  kako bi zaštitio i sebe i druge, mirno je odradio dva tjedna  samoizolacije, usprkos priličnom  financijskom trošku.

„Ugovori su nam raskinuti. Imamo smještaj ali ne i prehranu, što znači da svu prehranu, higijenu i sve ostalo potrebno sami financiramo“, ističe te dodaje da u najštedljivijoj varijanti troši 15-ak eura na dan, i to kao kuhar koji se lakše od većine može snaći sa skromnim namirnicama, piše danas.hr

No austrijske vlasti su potom produljile karantenu za još dva tjedna. Kontaktirao je i Ministarstvo vanjskih poslova  i veleposlanstvo RH pa i lokalni krizni stožer u St. Antonu i nitko mu zna reći kako i kada bi konačno mogao barem krenuti kući. „Znamo da nas u Hrvatskoj čeka još dva tjedna izolacije i to ćemo spremno odraditi, no mi samo želimo doma“, kaže naš sugovornik.

Iz Veleposlanstva im sugeriraju – taksi

Bez pomoći Hrvatske, iz mjesta jednostavno ne može. „Busevi, vlakovi i sav javni prijevoz su ukinuti, čak se ne može dobiti ni rent-a-car“, opisuje. Jedini odgovor je dobio iz Veleposlanstva, koji su poručili da rade sve što je u njihovoj moći te mu sugeriraju da uzme taksi, pa njime nekako dođe do austrijsko-slovenske, pa potom i slovensko-hrvatske granice . I podsjećaju ga na njegova prava kao građanina EU.

U našem veleposlanstvu su mu kazali kako kao državljanin EU može otputovati u matičnu zemlju ako lokalne vlasti dopuste izlazak iz pokrajine. Pojasnili su mu i kako bi taj put trebao izgledati.

Taksijem, lokalnim busom ili vlakom koji još vozi unutar Austrije trebao bi se prevesti do najbližeg graničnog prijelaza prema Hrvatskoj, onog između Austrije i Slovenije ili do prijelaza između Slovenije i Hrvatske. Tamo bi ga netko trebao dočekati i prevesti u Hrvatsku gdje bi ga čekala 14 dnevna izolacija.

Iz Veleposlanstva mu je poručeno kako s austrijskom Vladom pokušavaju dogovoriti neke modalitete povratka hrvatskih građana iz zaraženog karantenskog područja Tirola te ga mole za strpljenje dok ne uspiju riješiti situaciju.

Trošove nemoguće ni izračunati

Organiziranje prijevoza, nadoknadu troškova koju su odjednom nezaposleni Hrvati morali plaćati ako su željeli ostati odgovorni ili bilo kakvu konkrentnu pomoć ne spominju.  Koliko bi stajao taksi koji bi ih vozio 600 km teško je uopće izračunati, jer sve i kada ne bi postajala ograničenja zbog epidemije, jedan bi ih morao voziti do austrijsko-slovenske granice, drugi do slovensko-hrvatske…

„S ova nova dva tjedna, troškovi minimalnog preživljavanja će se ukupno popeti i na 500-injak eura. A to je nekima mjesečna plaća“, kaže. “Ishodite dozvolu da idemo kući, ishodite da autobus dobije propusnicu i dođe po nas. Nije kao da smo na drugom kraju svijeta, udaljeni smo 600km od svojih domova., apelira i dodaje kako je član Civilne zaštite u Hrvatskoj te kako bi ovdje mogao i volontirati nakon što odradi izolaciju.

“Radije bi bio u pogonu volontirajući nego da boravim u sobi koja s kuhinjicom i wc-om ima 12 kvadrata“.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OD NJE JE SVE POČELO: Konačno otkriveno tko je proširio globalnu pandemiju koronavriusa?
>>> NIKAD AKTUALNIJE! Proročanstvo Benedikta XVI odjekuje! Evo što slijedi…
>>> DIJELITE OVE VAŽNE UPUTE: Osam točaka za obranu od pandemije
>>> Ovo su najveće laži i izmišljotine koje kruže o koronavirusu, a posljedice mogu biti tragične
Komentari

Komentari