Subota, 11 srpnja, 2020

Kako je Fata pobijedila Srpsku pravoslavnu crkvu: ‘Konačno pravda! Pravda za Bosance i Hercegovce!’

Pravoslavna crkva, sagrađena na imanju Fate Orlović iz Konjević Polja, bit će preseljena u Bratunac. To je rasplet dvadesetogodišnje sage i to tek nakon presude Europskog suda. Ta odluka nije po volji Milorada Dodika.

– Konačno pravda, pravda na strani svih nas Bosanca i Hercegovaca. Ponosna sam što se tako završilo bez ičeg, normalno, pravdom kako i zaslužujemo, ovako je Hurija Karić, kći Fate Orlović, reagirala na početak izvršavanja konačne presude Europskog suda za ljudska prava od 1. listopada 2019. godine, kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta kuće njezine majke u Konjević Polju, piše Deutsche Welle.

Crkva u Konjević Polju je ispražnjena, potvrdio je Petko Rankić, načelnik odjela za urbanizam i prostorno uređenje općine Bratunac. Kako tehnologije za premještanje zidanih objekata u BiH nema, crkva u Konjević Polju će biti srušena i od istog materijala, u istovjetnom obliku, ponovno sagrađena na novoj lokaciji, na ulazu u Bratunac.

– Još od ranije postoji općinska odluka da se na starom parkiralištu poduzeća ‘Vihor’ izgradi spomen obilježje nastradalim Srbima u regiji Birač. Za tu odluku su glasali i Bošnjaci u SO Bratunac. Mi smo na skupštinskom kolegiju donijeli odluku i predložili da se tu premjesti i crkva iz Konjević Polja. Mislim da je to najbezbolnije rješenje prihvatljivo za sve i da to neće stvoriti nikakve probleme, kazao je Rankić.

Pravda spora, ali dostižna

Priča o Fati Orlović i crkvi u njenom dvorištu počela je 1998. godine, u vrijeme dok nije krenuo značajniji povratak izbjeglih i prognanih Bošnjaka u Podrinje. Imanje je do početka rata u BiH pripadalo Fatinom mužu i njegovom bratu. Njezin muž i još 20 članova obitelji su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Dok su se Fata i njezini preživjeli članovi obitelji nalazili u izbjeglištvu, imovina im je oduzeta u korist crkvene općine Drinjača, a u dvorištu je napravljena crkva. Obitelj Orlović nije ništa znala o postupku eksproprijacije. Nakon rata, u skladu s provedbom Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, imovina im je vraćena, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Fata Orlović vraća se u Konjević Polje 2000. godine i pokreće sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjesti. Ni nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njezinu korist crkva nije uklonjena. Više puta je optuživana za napad na policajce u svojoj avliji pa joj je suđeno pred Osnovnim sudom u Srebrenici. Fata međutim nije odustala i žalila se i Europskom sudu za ljudska prava. Ovaj sud je donio odluku koja je postala pravomoćna 1. siječnja 2020. godine. Kao krajnji rok za izmještanje crkve naveden je 1. travnja ove godine.

– Moju majku je radosna vijest dočekala na aerodromu u Sarajevu na povratku iz Amerike, gdje je četiri mjeseca bila u posjetu djeci, kaže Hurija, jedno od sedmoro djece Fate Orlović. Ona je s mužem Mirtom i sestrom Zlatkom, koja je Fatu dopratila iz SAD-a, došla u Konjević Polje da „malo porade kuću” da im se majka ne zamara po povratku.

– Mama se sad malo odmara od napornog puta i kod mene je u Srebreniku, uskoro će doći ovdje svojoj kući. Vijest je dočekala radosno i kaže: drago mi je, ne mogu kazat’ koliko, ali nećemo odmah ići tamo, pustit ćemo ljude da rade svoj posao, da se ne nerviraju.

Dodik se pokajao

Reporteri Deutsche Wellea pitali su Huriju Karić kako reagira na promjenu mišljenja člana Predsjedništva BiH i šefa SNSD-a Milorada Dodika povodom izmještanja crkve. On je bh. medijima rekao:

– Ranije sam rekao da treba, sad mislim da ne treba. Dok se sve ne riješi. Nema nikakvog rješenja, dok sve ne bude jasno. Ranije sam kao čovjek rekao da treba ukloniti, a sada kao političar kažem da ne treba. Pa taman se radilo o Europskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sejdić-Finci.”

Hurija Karić kroz osmijeh: “Valjda on ima prečih poslova nego da se zamara i bakće jednim objektom na privatnom imanju. Bolje bi mu bilo da povede više računa o djeci koja svaki dan odlaze iz ove zemlje jer nemaju budućnosti, a on prima plaću da im bude bolje.”

U Konjević Polju je prohladan subotnji dan i vani nema ljudi. Nekolicina muškaraca pred seoskom kavanom ne želi davati izjavu za DW. Ne žele ni da ih fotografiraju. “Nemamo šta pričat, sve se tu zna”, dobacuje jedan od njih, piše Deutsche Welle.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) SRBI ZAZIVAJU 90TE: Na masovnom skupu u Crnoj gori viču ”od Dubrovnika, Knina…kliče Srpstvo”
>>> ESKALACIJA SUKOBA: U Idlibu, moguć direktan rat Rusije i Turske
>>> SAD BI BILO DOSTA, GRCIMA PREKIPJELO: Na granicu šalju vojsku naoružana do zuba! Stiže upozorenje i za nas
>>> Mladoženja je nestrpljivo čekao da vidi mladu, no OVOME se nije nadao
Komentari

Komentari