Nedjelja, 29 ožujka, 2020

KAKO JE BRITANSKI BRAČNI PAR NASAMARIO ZAGREBAČKU TURISTIČKU ZAJEDNICU: Umjesto organiziranja sajma, uzeli tisuće eura i nestali

Bračni par trebao organizirati sajam Central European Tourism Summit Zagreb (CETS), najavljivan kao prva veća turistička burza B2B u srednjoj Europi, pa nestali

Britanski bračni par Lu i Andy Buchanan, s tvrtkom Cent Euro Fairs SL registriranom u španjolskoj Malagi, uspio je prevariti Turističku zajednicu Grada Zagreba, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru, neke županijske turističke zajednice, kompanije i turističke agencije, sponzore i izlagače, uzevši novac za sajam Central European Tourism Summit Zagreb (CETS), koji je bio najavljivan kao prva veća turistička burza B2B u srednjoj Europi, piše Večernji list.

Organizatori i internetska stranica sajma su nestali prije nekoliko mjeseci, a prevareni će zatražiti pravnu zaštitu možda čak i u Španjolskoj. Prije toga se nisu pojavljivali u medijima ni odgovarali na medijske upite, uz izuzetak Lu Buchanan koja je krajem lipnja za Hinu rekla da se sajam prebacuje s prosinca na svibanj 2019. zbog gužve tijekom adventa.

Ne znaju je li sajam otkazan

Iz TZ-a Grada Zagreba otkrili su da su poduzeli pravne korake, ali nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da je sajam otkazan. “To treba pitati same organizatore. Ono što TZGZ može potvrditi jest da smo s naše strane prekinuli svaki oblik suradnje s organizatorom te otkazali aktivnosti vezane za spomenuti sajam. Do toga je došlo zbog neadekvatne komunikacije i neispunjavanja obveza koje su preuzeli organizatori”, poručili su iz ureda Martine Bienenfeld, direktorice TZ-a.

Za organizaciju sajma, kao “dijamantni sponzor”, uz HTZ i Croatiju Airlines, po cjeniku sajma trebali su izdvojiti 42 tisuća eura, no u TZ-u su rekli da su uplatili 29.100 eura kao “protučinidbu za uređenu obvezu organizacije sajma”.

“Organizator nam nije vratio uloženi novac, a u postupku smo reguliranja statusa povrata, na način da smo Cent Euro Fairs tužili za povrat plaćenog iznosa”, tvrde.

Neuspješno ih pokušali kontaktirati

HTZ, koji je na sajmu trebao biti izlagač te su platili zakup izlagačkog prostora od 50 kvadrata po cijeni od 16.500 eura, također ne posjeduje službenu informaciju da je sajam otkazan.

“U više navrata pokušali smo s organizatorima stupiti u kontakt putem telefona i maila. Također, uputili smo im i nekoliko dopisa i zatražili očitovanje otkazuje li se sajam zaista”, kažu u HTZ-u.

Prevarili i suradnika

Jedan od suradnika koji je bio zadužen za prodaju izlaganja na CETS-u i kojega je Andy Buchanan navodno angažirao kao taksi-vozača tijekom gradske vožnje, rekao je za Večernji list također da je par nestao bez da su ga isplatili.

“Radio sam za njih dva mjeseca bez prijave, koju nisam dočekao, a ostali su mi dužni i većinu novca. Kad sam tražio da me plate, još u lipnju lani su mi se zahvalili, kao i drugim suradnicima, a nakon toga nisu se javili”, rekao bivši Buchananov suradnik.

 

Komentari

Komentari