Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu?

Podijeli

Tijekom zime u Ojmjakonu dan traje samo tri sata, a temperature se spuštaju na -50 Celzijevih stupnjeva.

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Riječ je o selu koje se smjestilo u Jakutskoj u istočnom dijelu Sibira.

Najniža temperatura izmjerena je u veljači 1933. godine , a iznosila je -71,2 Celzijeva stupnja. To je broj koji ćete vidjeti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako ona nikad više nije izmjerena, zime su ovdje poprilično oštre. Primjerice, u siječnju je posve normalno da termometar pokazuje -50 Celzijevih stupnjeva.

Nekoć je Ojmjakon bio mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili sobove u obližnjim termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, no danas je ono dom za petstotinjak stanovnika. Život u zimskim mjesecima nije lak, no stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uvjetima.

Zemlja je trajno zaleđena tijekom cijele godine i gotovo ništa ne uspijeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, sobovim i konjskim mesom te mliječnim proizvodima. Također, u šumi skupljaju divlje bobice koje miješaju sa smrznutim mlijekom kako bi dobili ojmjakonski specijalitet nalik na sladoled kyorchekh.

Ovdje vam nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se odijeva u mnogobrojne slojeve, a izlazi iz kuće samo kad se mora. Ne čudi niti što se ne mogu upaliti motori automobila u ovakvim uvjetima, niti što avioni ne mogu poletjeti.

Čisti zrak i domaća hrana bez industrijskog procesiranja doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u prosjeku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu spavati na otvorenom na temperaturama i do -50 Celzijevih stupnjeva.

Izvor punkufer.dnevnik.hr 
Foto amos chapple/REX/shutterstock


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ljudi podržavaju ubojicu iz Splita: “Šteta što nisi pronašao i ostala govna”
>>> BELJAK ZGROZIO SVIJET: Udba je ubila samo 100 ljudi? Očito nije dovoljno
>>> ODVJETNIK MIŠETIĆ BELJAKU OČITAO LEKCIJU: ‘Trebao bi žaliti što UDBA nije ubila više pripadnika JNA’
>>> Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu?
>>> Je li tjelovježba uz glazbu učinkovitija?
>>> PLENKOVIĆ MU JE SVE DAO, A SAD MU OKREĆE LEĐA? Dvije su važne poveznice mladog Resslera i Stiera
Komentari

Najnovije