FaH

KAKAV BLAM: Tomašević priznao da njegovi aktivisti nemogu sami riješit problem, zove strance u pomoć?

Podijeli

Nije dobro, tim je riječima novi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević opisao stanje u gradskoj blagajni. A zašto nije dobro i kako da postane bolje, glavna su pitanja za novu gradsku upravu, koja će, kaže gradonačelnik, tražiti pomoć vanjskih stručnjaka. Tomašević se sastao i s predstavnicima stranaka u gradskoj Skupštini uoči njezina konstituiranja.

Radilo se u Gradskoj upravi cijeli vikend. Prioritet je sređivanje financija jer tri godine financijske neodgovornosti dolazi na naplatu.

– 2019. godine nagomilani su dugovi. Prošla godina bila je u znaku pandemije i potresa, a ove se pred izbore zavukla ruka u gradsku blagajnu, kaže novi gradonačelnik. Napucani su troškovi radi predizborne godine radi mnogih stvari koje su se radili pred izbore, a da je zapravo balansirana s prodajom zemljišta ovih velikih – Gredelj, Paromlin i Zagrepčanka. istaknuo je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Rebalans proračuna

Prvi potez je rebalans proračuna jer službeni manjak nešto je veći od milijardu kuna. Procijenjeni dug duplo je veći, ali službeno o tome još ni riječi. Zna se tek da je Zagrebačkom holdingu gubitak oko 305 milijuna kuna, prenosi HRT

Na pitanje imaju li već čovjeka koji će se baviti financijama, objasnio je: ‘Imamo grupu ljudi, ali trebat će i vanjski stručnjaci da to prođu. Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili’, kaže zagrebački gradonačelnik.

Da situacija ipak nije toliko dramatična tvrdi Bandićeva pročelnica za gospodarstvo.

– Teško stanje financija gradskog proračuna jednako je kao i bilo kojeg drugog gradskog proračuna pa i šire. Jednako kao i državnog proračuna. Mislim da ne treba od toga puhati balon, istaknula je Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo.

Zagrebački proračun za ovu godinu iznosi 14 milijardi kuna za predsjednika države sasvim dovoljno.

Milanović: Novaca ima puno, veliki je prirez

– Novaca ima puno, veliki je prirez. Ja bih ga možda malo smanjio, ali ako ne, neka ga se pametnije koristi, dakle Zagreb ima per capita bar je prije 2 godine imao više novaca od Ljubljane, to je ogroman novac, s tim se može čuda napraviti. Može se napraviti i horor, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Za 10 dana novoj upravi slijedi i konstituirajuća sjednica Skupštine.

– Na sjednici se planira, osim izbora predsjednika, odabrati potpredsjednike. Dogovoren je ključ, bit će 2 predsjednika iz redova pozicije, 2 potpredsjednika iz reda opozicije, rekao je Mislav Herman, izabrani zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ).

Ivan Račan: Usmjereni na rješavanje problema

Ali kako će izgledati gradska većina i dalje nije poznato.

– Naša opcija je sjesti i razgovarati i naravno da smo usmjereni na rješavanje problema, govori Ivan Račan, izabrani zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (SDP).

– Razgovori traju i dalje se vode i ide dobro, tako da sve će to bit u redu, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Sutra će novi zagrebački gradonačelnik biti na sastanku premijera sa županima, a nakon toga trebali bi dogovoriti i zaseban sastanak.

 

Komentari

Najnovije