KAJIN: “Da sam Amerikanac, glasao bih za Trumpa!” Katarina Peović – ne bi za nikoga!

Podijeli

Istarski političari pokazuju veliko zanimanje za američke izbore. Iako većina anketiranih u istraživanju Glasa Istre naginje političkim ciljevima demokratskog kandidata Josepha Bidena, jedno od najpoznatijih političkih imena u Istri, Damir Kajin koji je danas neovisni političar i gradski vijećnik u Buzetu, otvoreno navija za Donalda Trumpa.

– Apsolutno za Donalda Trumpa. Najveća nesreća američke politike zadnjih 20-30 godina bio je Obama, a njegov potpredsjednik bio je Biden. Ta dvojica pokrenula su izbjeglički val prema Europi o čemu sam prvi progovorio u Hrvatskoj. Prvi, ističe Kajin i nastavlja nabrajati grijehe demokratskog predsjedničkog kandidata: “U sukobu Šiita i Sunita stavili su se na poziciju razbijanja Sirije. Destabilizirali su sjever Afrike. Srušili Gadafija i sve te prosvijećene apsolutiste. Trump nije vodio ratove.

Kajin je napravio i zanimljivu usporedbu s domaćom politikom.

– Amerika na prvom mjestu? Ja bih volio da netko kaže “Hrvatska ili Istra”. Istra, ako moram birati. Trump povlači vojsku iz Afganistana, Sirije, a ruši ga se virusom proizvedenim u kineskom laboratoriju uz pomoć globalnih medija koji žive od kapitala multimilijardera i koji pokušavaju podrediti svjetsku ekonomiju, kaže Damir Kajin.

Za Donalda Trumpa svoj glas bi dala i mr. Tatjana Tomaić, HDZ-ova vijećnica u skupštini Istarske županije i nekadašnja kandidatkinja te stranke za gradonačelnicu Pule.

Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a, na drugom je kraju barikade. Štoviše, ona je za ljeviju varijantu od Joea Bidena.

– Žao mi je što na kraju kandidat demokrata nije bio Bernie Sanders, jer je imao vrlo ambicioznu agendu po pitanju dostupnosti zdravstvenog osiguranja svakom američkom državljaninu, smanjivanja prava na držanje i nošenje oružja građanstva, kao i dostizanja ciljeva vezano za klimatske promjene s Green New Deal planom kojeg je predložio. Međutim, kandidat demokrata je na kraju Biden koji nema toliko ambiciozne planove za sređivanje stanja u SAD-u. Naravno, u odnosu snaga Biden – Trump ipak mislim da Biden donosi određenu stabilnost i progresivnost u pogledu pokretanja gospodarstva i pravilnog smjera kretanja vanjske politike SAD-a koja je bitna i za našu zemlju – poput ukidanje viznog režima i trgovinske politike s Europskom unijom, veli Radolović.

Ni ostali istarski političar nisu “imuni” na američke predsjedničke izbore – kad se već do prvih izbora u Hrvatskoj mora čekati lokalno biranje u svibnju.

– Nekako više naginjem Bidenu, poručuje Mikela Buršić Lisjak iz istarske podružnice Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović, izabrana u osmoj izbornoj jedinici, kritizira oba predsjednička kandidata.

– Skori američki izbori ne obećavaju ništa novo niti poželjno kako za stotine milijuna radnica i radnika u Americi, tako i za utjecaj SAD-a na ostatak svijeta. Iz perspektive koja nas primarno interesira, a to je buduća vanjska politika SAD-a, možemo reći da je Biden podjednako desno u svojim najavama i stavovima kao i Trump, ističe Peović.

– Isto vrijedi i za brojna druga goruća pitanja, počev od ekološke krize. Biden i njegova potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris su već više puta odlučno najavili nastavak frackinga i ostalih metoda za eksploataciju fosilnih goriva, a koja imaju poguban utjecaj na globalnu klimatsku situaciju, napominje Peović i ipak dodaje: “Trump je nedvojbeno gori kandidat; zato i postoji ona fraza o manjem zlu: ona ne samo što ustvari potvrđuje da netko glasa ili podržava nešto što je doslovno zlo, nego i da se to radi kao brana pred većim ili gorim zlom. Ne osporavam štetu koju Trump nanosi, nego se radi o tome da ne vjerujem u mogućnost ikakve smislene promjene pod Bidenom i Harris, jednima od glavnih autora rasistički nastrojenih promjena u kaznenom zakonu koje su rezultirale milijunima mladih Afroamerikanaca iza rešetaka i daleko najvećom populacijom utamničenih ljudi na svijetu, i bivšoj državnoj tužiteljici Kalifornije koja je tokom svog mandata desetke tisuća mladih Afroamerikanaca zbog marihuane slala na dugogodišnje robije. Naravno, to ne znači da ne razumijem ili moralno osuđujem sve one koji će podržati Bidena u nedostatku ikakve realne alternative na dolazećim izborima u zemlji sa zaostalim izbornim sustavom iz 18. stoljeća koji po dizajnu guši ikakve alternativne opcije. Jednostavno, iz lijeve, antikapitalističke pozicije, između dva kandidata nema dovoljno razlike da bih mogla argumentirano zagovarati ili podržavati Bidena. Biden predstavlja sve što je pogubno u konceptu glasanja za manje zlo i to u izrazito koncentriranom i upadljivom formatu; pa ako nismo u Radničkoj fronti htjeli podržati Milanovićevu kandidaturu u drugom krugu domaćih predsjedničkih izbora, ne vidim nikakvog razloga da to napravimo povodom američkih izbora.

Komentari

Najnovije