FaH

Godinu dana nakon što je ruski Sberbank plasiranjem 600 milijuna eura postao kreditor najveće hrvatske kompanije Agrokora, Elena Poletajeva, supruga Maksima Poletajeva, tada drugog čovjeka banke, a danas najizglednijeg kandidata koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor – dobila je hrvatsko državljanstvo, javlja Večernji.

Njezino državljanstvo od posebnog interesa za Hrvatsku?

Petnaestak dana prije donošenja rješenja, koje je doneseno 6. srpnja 2015., u MUP na čijem je čelu tada bio Ranko Ostojić, stigao je dopis ondašnje ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš u kojem obrazlaže kako se interes Hrvatske očituje u tome da je Elena Poletajeva suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge, koje zajedno s ostalim trgovačkim društvima unutar Titan grupe posluje na području RH u sektorima građevinarstva, energetike i turizma, gospodarskim granama koje je RH definirala kao strateški važne, navodi Večernji.

Ta je tvrtka na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana 2004. godine, a ona je zatim bila osnivač još nekoliko tvrtki u kojima je, kao i u Titan građenju, osoba ovlaštena za zastupanje Oksana Dvinskykh, poslovna žena podrijetlom iz Ukrajine, a s hrvatskim državljanstvom, bliska prijateljica obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Ime Oksane Dvinskykh u domaćoj je javnosti prvi put odjeknulo prije nekoliko godina kada se otkrilo da je ona čelnica tvrtke Migrit energija, registrirane u Hrvatskoj, koja kao partner ruskog Rosatoma namjerava graditi nuklearku u Finskoj.

Migrit ipak nije dobio milijune eura vrijedan posao jer ga je zaustavio finski ministar gospodarstva i bivši povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, objasnivši da je “postalo jasno da financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije”. Treba spomenuti da je u toj tvrtki Oksani Dvinskykh partnerica Ana Karamarko, supruga tadašnjeg šefa HDZ-a. Iako su se uz poslovnu suradnicu Elene Poletajeve u ministarskom mandatu Anke Mrak Taritaš vezale razne priče, bivša ministrica kaže da se Poletajeve uopće ne sjeća, ali pamti tvrtku Titan građenje jer je, između ostalog, gradila i stanove u Zagrebu.  Anka Mrak Taritaš tvrdi da je u svome ministarskom mandatu donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljanstvo. Dodaje i da joj ime Elene Poletajeve tada nije ništa značilo, a da danas zna za nju.

Nakon što je Poletajeva dobila državljanstvo, hrvatskim su državljanima postali i njezini sinovi Anton i Jaroslav, na što su imali zakonsko pravo jer im je majka hrvatska državljanka. Njihov otac Maksim Poletajev nije tražio naše državljanstvo.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Mise na Bleiburgu nema, no komemoracija ne može biti zabranjena zbog jednog lukavog poteza iz 1965.
>>> Njemačka vojska izbacuje domoljube iz svojih redova
>>> KOMUNISTI NAPALI JANDROKOVIĆA: Krši ustav utemeljen na antifašizmu, Bleiburg je bila ODMAZDA
>>> Zorica Gregurić: Jučer su umrla načela demokracije u Hrvatskom saboru!
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!