Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

JUNCKER: Ne postanu li zemlje Zapadnog Balkana članice EU, riskiramo povratak u devedesete; to je pitanje rata ili mira

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu da zemlje zapadnog Balkana trebaju imati stvarnu perspektivu članstva u Europskoj uniji, jer u suprotnom postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog stoljeća, piše Al Jazeera Balkans.

– Ako te zemlje ne postanu članice EU, riskiramo povratak u devedesete. Mislim da je to pitanje rata ili mira, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

Dodao je da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizira slovenski predsjednik početkom lipnja u Ljubljani, prenosi Tanjug.

– U potpunosti podržavam tu inicijativu, kazao je Juncker, koji je i prošle godine sudjelovao na summitu ove inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, navodeći da je Tajani “bio u pravu što se ispričao”.

S druge strane, Pahor je zahvalio Junckeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i njemačkog predsjednika na summit.

Govoreći o europskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj “sui generis” i da prema njoj treba biti “suptilan”, što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterija za europske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja Europske unije – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju./HMS/FAH


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> IZNENADITI ĆE TE SE, ZNATE LI KOME JE LAGERFELD OSTAVIO SVOJE BOGATSTVO? ‘Da mi zakon dopušta, oženio bih je’
>>> PLAĆA VEĆA OD 7000 KUNA, ALI OVAJ POSAO NE ŽELI RADITI NITKO: ‘Ni jedan nije izdržao dulje od nekoliko dana’
>>> STRAVA U MUENCHENU: Hrvat na gradilištu ubio kolegu pa sebe
>>> Hrvatska se sprema za četvrtu dimenziju ratovanja
Komentari

Komentari