Junaci Domovinskog rata: HOS-ovci na braniku Sinjske krajine

Podijeli

III. satnija HOS-a iz Sinja bila je dio slavne IX. bojne HOS-a koja se prolavila u borbama širom Dalmacije od Dubrovnika do Škabrnje koju su malobrojni HOS-ovci držali u okruženju elitnih srpskih specijalnih postrojbi nakon akcije Maslenica 1993. godine.

IX. bojna HOS-a prošla je sinjsko, šibensko, zadarsko, dubrovačko, drniško, dubrovačko, slavonsko, bosansko-hercegovačko i druga ratišta. Za Hrvatsku je život položilo 46 junaka te slavne jedinice Hrvatske vojske, a preko 300 ih je ranjeno.

Najpoznatiji pripadnik nepobjedive i ponosne IX. bojne HOS-a je pokojni Thomas Crowley Irac.

Kroz III. satniju HOS-a Sinj prošlo je 268 dragovoljaca Domovinskog rata.

Bili su među prvima koji su stali u obranu Sinjske krajine i Peručkog jezera. Nakon okupacije Vrlike u ljeto 1991. godine, slijedeći cilj Srba bila je Sinjska krajina i grad Sinj. Dok je Vrlika imala značajan udio pravoslavnog stanovništva, Sinjska krajina je bila bitno pretežno naseljena Hrvatima.

Zbog toga su napadi na ovaj kraj i okolicu Peruče organizirani iz pravoslavnih i okupiranih sela Peručkog kraja: Otišić, Koljane i Laktac u blizini Hrvaca.

Valja se podsjetiti da je ovaj kraj proživio i strašne četničke pokolje u II. svjetskom ratu, osobito od strane zloglasne četničke Dinarske divizije na čijem je čelu bio bivši pravoslavni svećenik Momčilo Đujić. Žalosno je da danas u Srbiji, pa čak i među pravoslavnim svećenicima i službenicima Srpske pravoslavne crkve, postoje oni koji pjevaju pjesme u čast ove koljačke postrojbe i njenog zloglasnog zapovjednika.

Zbog svega toga, nakon zločina kninskih četnika i JNA u Kijevu i Vrlici, obrana Sinja i okolice postaje ultimativna i najvažnija. Među prvima koji su se stali u obranu ovog hrvatskog kraja bili su pripadnici HOS-a.

Malo Hrvata poznaje tu važnu činjenicu koja se gotovo ne može pročitati u medijima, pa čak ni na stručnim skupovima: uz hrvatsku policiju i ZNG u obrani Sinjske krajine bio je od samog početka rata, u najteže vrijeme, ogroman doprinos HOS-a. Tek kasnije je ustrojena 126. brigada HV-a iz Sinja.

Zapovjednik HOS-a iz Sinja bio je Dušan Jukić Duća – živa legenda Domovinskog rata i jedan od najvećih fajtera sa dalmatinskog krša.

Snimke borbi III. satnije HOS-a u Sinjskoj krajini:


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> IMAMO DOKAZ: Filipović će biti diskvalificiran, falsificirao je potpisne liste za svoju kandidaturu
>>> Evo što trebate prestati raditi ako imate visok tlak
>>> Alkohol dugo ostaje u organizmu: Provjerite koliko trebate čekati prije nego što sjednete za volan
>>> SVE BI MOGLO USKORO BITI GOTOVO: Jesu li pronašli ‘ubojicu’ Covida? Pogledajte o čemu se radi
>>> A što ćemo sad? Pojavio se nenadani problem s Pelješkim mostom, hoće li biti gotov do rujna?

+

Komentari

Najnovije