Ponedjeljak, 21 rujna, 2020

Jubilarna ceremonija paljenja prve svijeće na svečanoj menori – hanukiji

Deseta – jubilarna ceremonija paljenja prve svijeće na svečanoj menori – hanukiji u povodu velikoga židovskoga blagdana Hanuke održana je u nedjelju navečer na glavnom zagrebačkome trgu gdje je prvu svijeću zapalio veleposlanik Države Izrael Ilan Mor uz molitvu rabina Pinchasa Zaklosa.

Paljenjem prve svijeće počeo je i jedan od najvećih židovskih blagdana Hanuka koji se slavi 25. kisleva (sredinom prosinca). Praznik je spomen na događaj iz 164. prije Krista kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram nakon što je helenistički kralj Antioh IV. Epifan zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskoga. To je potaknulo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci, a nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci – jedinoj netaknutoj bočici maslinova ulja koja je nosila pečat Velikoga svećenika, a nastavila je gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja samo za jedan dan te je Hanuka tako praznik svjetla, koji traje osam dana i prema židovskom kalendaru obilježava se od 25. kisleva do 2. teveta, a ove godine Hanuka pada na datume od 22. do 30. prosinca.

Polaznu svijeću – šamaš zapalili gradonačelnik Bandić i rabin Zaklos 

Na visokoj menori, poznatoj i kao hanukija, svijeće će se paliti još sedam dana. Hanukija ima osam držača za svijeće ili posudica za ulje te jedan odvojen od ostalih za svijeću čijim se plamenom pale ostale, a naziva se šamaš i polazna je svijeća postavljena odvojeno od ostalih, na devetom, često centralnom kraku hanukije, kako je i na menori na Trgu bana Josipa Jelačića. Uloga šamaša ispunjena je onoga trena kad su sve svijeće upaljene, ali on se ne gasi i ostaje gorjeti kako bi se s njegovim plamenom ponovno upalila svijeća ako bi se ugasila i tako šamaš čuva svetost micva svjetla.

Šamaš su već tradicionalno zapalili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i rabin Pinchas Zaklos koji je, sa suprugom Reizy Zaklos, emisar, odnosno izaslanik u Hrvatskoj židovske organizacija Chabad Lubavitch koja je 1974. pokrenula tradiciju postavljanja velikih menora u velikim gradovima diljem svijeta.

Gradonačelnik Bandić, izraelski veleposlanik Mor i rabin Zaklos izrazili su zadovoljstvo što se ova ceremenija već tradicionalno održava u hrvatskome glavnom gradu.

Veleposlanik Mor rekao je kako se, bez obzira na što nema snijega, osjeća božićna atmosfera, te da je lijepo u Zagrebu vidjeti i svjetlo za Hanuku, Istaknuo je kako to pokazuje povezanost židovskoga naroda i kršćana diljem svijeta. Ponovno je zahvalio zagrebačkom gradonačelniku što se u Zagrebu njeguje ta tradicija i čestitao svim Židovima blagan Hanuke, a svim kršćanima zaželio sretan Božić.

Rabin Zaklos zahvalio je svima koji su nazočili ovom svečanom događaju istaknuvši da je i to poruka kako uvijek možemo pobijediti mrak ako palimo što više svjetla u ovome svijetu, posebice u Europi, te tako odagnamo mrak i terorizam diljem svijeta. (Hina)

Komentari

Komentari