Utorak, 22 rujna, 2020

Joško Buljan: ‘Ne mogu skriti ogorčenje zbog Plenkovićeve spremnosti da trguje s Olujom’

6. 8. 1995. tijekom čišćenja terena u okolici Knina srpski civil ubio je pripadnika 4. gardijske brigade iz Splita Vinu Miškovića , oca četvero malodobne djece. Ubojica je pobjegao i možda će s ministrom Medvedom, kao član SDSS-a, odati počast poginulim Srbima u Gruborima, piše bojnik Joško Buljan u Hrvatskom Tjedniku u novom broju.

Kako su strašne bile borbe u Oluji, potvrđuje izvanredno izvješće koje potpisuje bojnik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske Mario Kaštelan. U tom izvješću koje prenosi Hrvatski tjednik piše: „Dana 5 kolovoza 1995. u tijeku čišćenja sela Golubić u bliskoj borbi s četnicima, smrtno su stradali Ivan Svalina i Stipan Dundović. Sljedećega dana 6. kolovoza 1995. prilikom čišćenja sela Dragišići (Knin – Žujino polje) u bliskoj borbi, smrtno je stradao VINE MIŠKOVIĆ. Pogibija Vine na jedan specifičan način razlikuje se od ostalih“, piše u svom izvanrednom izvješću bojnik Mario Kaštelan i nastavlja: „Već skoro godinu dana Vine je bio u mirovini, zbog prethodnoga ranjavanja i invalidnosti. Saznavši da njegova bojna ide na Knin, nije uspio obuzdati svoju želju za sudjelovanjem u toj životnoj akciji.

Samoinicijativno se priključio 3. pješačkoj bojni čiji je bio pripadnik od 1991. i s njom krenuo u bitku svojih snova. Otac je četvero malodobne djece koja su sada ostala s majkom u Splitu (Vrazova ulica). Budući da je ovo jedinstveni slučaj u našoj brigadi, a poznajući žrtvu i cjelokupan ratni put pok. Vine Miškovića cijenimo i predlažemo da se pokojniku dodijeli najveće odličje u Domovinskome ratu. Vjerujemo da ćete o ovom događaju, posebno izvijestiti Političku upravu MORH-a jer ovo je zasigurno jedan od jedinstvenih slučajeva u Domovinskom ratu i žalosno bi bilo da cijeli Hrvatski puk ne sazna za takve heroje kao što je bio pok. Vine Mišković. Potrebno je naglasiti da je Vinu ubio civil koji se nije htio predati, a ne vojnik četničkih formacija. Vjerojatno se radilo o skupini četnika (civila) koji su iz toga mjesta, koji poznaju teren i koji su pripremili zasjedu za naše vojnike, što još jednom potvrđuje svu bestijalnost agresora. O svim narednim događajima bit ćete izviješteni naknadno“, piše u izvanrednome izvješću 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Tako su od srpskih naoružanih civila jedan dan prije kraja operacije Oluja ginuli hrvatski heroji.

Ne mogu skriti ogorčenje zbog Plenkovićeve spremnosti da trguje s Olujom, piše bojnik Buljan. Isticati Grubore kao jedno mjesto zločina u odnosu na stotine mjesta većih pokolja srpske fašističke vojske – zločin je s namjerom. Tim veća je Plenkovićeva krivnja kad znamo kako se u svim slučajevima „stradanja Srba“ radi o propagandnoj podvali Beograda, dakle, agresorske države. Umjesto da jednostavno proslavi u Kninu Dan pobjede, HDZ stvara od Grubora novu paradigmu „srpskih stradanja“, ne samo kao neki slučaj Zec, nego kao neku paralelu Oluji – da se zadovolje Srbi i simbolično s njima podijeli suverenitet u Hrvatskoj. Vrhovni sud, podsjetimo se, oslobodio je sve optužene u tom slučaju koji je se dogodio u vihoru rata u trenutku kada su baš isti likovi iz SDSS-a spremali gerilski rat! Uostalom, kako sada tu pravorijek suda ništa ne znači? Od 402 ubijene djece u Hrvatskoj samo se jedno isticalo – da bi ispalo da su Hrvati ubojice! Hrvatska djeca i hrvatske žrtve nemaju ime i prezime, Hrvati su bezimeni leševi po jamama o kojima se ne priča mnogo. Vine Mišković, otac četvero malodobne djece, kojega je ubio nekažnjeni srpski civil – dakle, obični ubojica i razbojnik, ološ koji je pobjegao – bezimeni je gardist pokopan u Livnu. Zar vas nije nimalo stid?

 

Komentari

Komentari