Subota, 5 prosinca, 2020

JOSIPA RIMAC DANAS IZLAZI IZ ZATVORA, DRŽAVA ĆE JOJ ISPLATITI 200.000 KUNA!

Josipa Rimac danas će, nakon puna četiri mjeseca iza rešetaka zbog afere Vjetroelektrane, izaći iz istražnog zatvora. Nakon smjene s mjesta državne dužnosnice, aktivirala je takozvanu “šest plus šest” povlasticu, no naknadu tijekom boravka u zatvoru nije dobivala, jer Vlada još nije riješila njen zahtjev.

24 sata pišu kako unatoč silnim izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika tijekom godina nije reguliran status onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti, pa i Rimac i svi ostali koji su smijenjeni i uhićeni s ozbiljnim optužbama još imaju pravo “sisati” državni proračun.

Rimac je, prema zadnjoj imovinskoj kartici, imala plaću od 14.682 kune. Na to treba dodati i poreze i doprinose, pa će u konačnici koštati državu još više od 202.000 kuna. Kad je uhićena u svibnju, Rimac je iz istražnog zatvora tražila naknadu.

” Sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, gospođa Rimac je podnijela zahtjev za ostvarenjem prava koji je upućen Vladi. Do današnjeg dana Ministarstvo nije izvršavalo isplatu”, rekli su za 24 sata iz Ministarstva uprave i pravosuđa, a sličan odgovor daju i iz Vlade, navodeći kako će sve riješiti sukladno zakonu.

Drugim riječima, ne postoji niti zakonsko uporište za odbijanje zahtjeva Rimčeve, jer naknadu ne može imati tek onaj dužnosnik, koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Podsjetimo, država će i bivšem ministru Kuščeviću morati isplatiti sličan iznos, oko 147.000 kuna, iako se protiv njega vodi postupak za ozbiljna kaznena djela. On je, pored naknade za saborskog zastupnika, tražio još i naknadu na koju ima pravo jer je član predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. No poručeno mu je da mora izabrati samo jednu od te dvije naknade.

Sustav 6 plus 6 propisan Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru  je često bio metom kritika i do sad, a nakon ovih slučajeva je jasno da se radi o zakonu kojeg treba hitno mijenjati.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DRMA SE STOLICA PLENKOVIĆU: Bivši šef USKOK-a otkrio jako nezgodan podatak…
>>> SEKS SKANDAL!? Eskort dame?! Sve iscurilo: ‘Ima ove četiri, kud ćemo s njima?’
>>> NI VAMA NE RADI MOBITEL? Evo što se dogodilo, T-com u velikim problemima!
>>> ZNAJU LI ŠTO SE UOPĆE DOGAĐA? HT: “OVO JE VRLO NEOBIČNO, molimo za strpljenje”
Komentari

Komentari