Utorak, 2 lipnja, 2020

Johnson: “Plan laburista o nacionalizaciji velikih tvrtki je suluda komunistička shema”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da je plan vođe laburista Jeremyja Corbyna da nacionalizira mrežu British Telecoma (BT) “suluda komunistička shema”.

Britanski oporbeni laburisti obećali su, ako pobijede na prijevremenim parlamentarnim izborima 12. prosinca, da će nacionalizirati mrežu fiksne linije nacionalnog telekoma kako bi svi dobili “besplatan” pristup širokopojasnom internetu putem optičkih kablova. Problem je što i “besplatno” netko mora platiti, a to su porezni obveznici. No to samo po sebi nije problem, već to što državne tvrtke u pravilu nije briga za troškove, jer ih ionako nitko ne pita koliko što košta, za što imamo bezbroj primjera u Hrvatskoj, od HRT-do  HEP-a i Holdinga, HAC-a, Hrvatksih šuma, voda…

Ta objava, a riječ je o najnovijem u nizu laburističkih prijedloga za nacionalizaciju britanske infrastrukture, srušila je dionice British Telecoma (BT) za 3,7 posto. “Financiramo golem program investicija u naše ceste, telekome, širokopojasne gigabajte, za razliku od sulude, sulude komunističke sheme koja je danas iznesena“, rekao je Johnson aktivistima Konzervativne stranke.

Laburisti su najavili nacionalizaciju Openreacha, digitalne mreže najvećeg mobilnog operatera, kao i dijelove kompanije BT Technology, BT Enterprise i BT Consumer.

“Pretvaranjem British Broadbanda u javni servis, bit ćemo prvi u svijetu koji se koristimo javnim investicijama za preobrazbu naše zemlje, ljudima će se smanjiti mjesečni računi, potaknut će se naše gospodarstvo i poboljšati kvaliteta života ljudi”, rekao je Corbyn. No to smanjenje mjesečnih računa bi došlo na račun povećanja davanja iz poreza, jer je poznato da državne tvrtke uvijek imaju osjetno veće troškove i nižu kvalitetu usluge od privatnih.

BT, koji potječe od telegrafske kompanije iz 1846., bio je među prvima koje su privatizazirane 1984., u procesu privatizacije koji je provela konzervativna premijerka Margaret Thatcher, čime je izvukla Ujedinjeno kraljevstvo iz gotovo desetljeće duge recesije i dala nov zamah gospodarstvu. U vrijeme laburističkih vlada tijekom sedamdesetih nekoć najjača ekonomija na svijetu je doslovce uništena.

Johnson je ranije obećao osigurati širokopojasni internet za sve domove do 2025. godine ako na izborima pobijede njegovi torijevci.

Corbyn pak planira nacionalizirati i željeznice, vodoprivredne tvrtke te povećati poreze financijskom sektoru u londonskom Cityju i bogatim ljudima. No Britanija ima iskustva i s ogromnih porezima za bogate, također prije Thatcher, kad su brojni industrijalci, ali i rock zvijezde poput Rolling Stonesa te umjetnici i znanstvenici otišli u “porezni egzil” u inozemstvo, kako bi izbjegli ogromne poreze. Velika Britanija dobrim dijelom živi upravo od toga što brojni stranci, uključujući naftne šeike, svoju imovinu drže u britanskim bankama, i njihov bijeg iz zemlje bi doslovce ekonomski pokopao zemlju. Tradicionalne industrije su odavno propale, a propali British steel, nekoć okosnica britanske ekonomije, je ovog tjedna prodan Kinezima.

Komentari

Komentari