Utorak, 20 listopada, 2020

Joe Biden vs. Donald Trump – SAD izbori 2020. Tko će pobijediti?

SUPERUTORAK – 3. studenog Amerikanci biraju starog/novog vođu.

Donald John Trump, vitalni je 74-godišnjak. Rodom je iz New Yorka, utvrde demokrata,  gdje je završio vojnu školu Kew Forest, primjerenu suverenističkom  domoljubu, a nakon isusovačkog Fordham University diplomirao je gospodarstvo na prestižnoj Wharton School u Pennsylvaniji. Iako je “prvi milijun“ zaradio radeći kod dobrostojećega oca, dakle unutar obiteljske dinastije, većinu svojeg bogatstva stvorio je sam kroz građevinski biznis, vješto kombiniran s medijskim pojavama. Isusovci su mu usadili radne navike, ali u privatnom životu “veseli život” nikad mu nije bio stran. Tri  puta se ženio, vlasnik je franšize za Miss Universe. Rastava od Ivane uzdrmala je njegove financije, ali Trump je pokazao odlučnost i opstao. Iz krugova radikalnih femino-libertarijanaca često su mu predbacivali odnos prema manjinama i ženama. Ali sadržajno ono što je Trump govorio jednostavno stoji, od potrebe protjerivanja jedanaest milijuna imigranata, posebice silovatelja i narkodilera, zaustavljanja medijske hajke na vlasnike oružja (II amandman), poštivanja slobode izričaja (I amandman) do odbacivanja eko-demagogije o frakiranju. Na međunarodnom planu, obuzdavanje Kine i njezine komunističke partije, 5G mreže i opasng Huaweia, de facto je točno. Jedina točka otvorena za napad je “hendlanje” pandemije.

Kada bi  kolektivizme i neodmjerene izraze iz kampanje zamijenilo politički kvazi-korektnim izričajem, ne bi bilo prostora za napade slijeva, ali onda to ne bi bio Trump. Odbacivanjem dogme o političkoj korektnosti osvojio je srca mnogih glasača. Izjaviti kako su “Latinosi“ ubojice, dileri i silovatelji politički je nekorektno, ali i ne kažnjivo dok makar ijedan od njih to i jest (I i V amandman). Slučajnost u govoru? Teško. Trumpovi dani u vojnoj školi izgleda nisu bili uzaludni. Glasači su u njemu osjetili ne samo zaštitu od rulje s ulice, nego i od “leftarda”, imigracije, rješenje odnosa s BRIC zemljama – stvarnim i izmišljenim prijetnjama koje je osmislila i hranila libtard-ekipa pro-demokratskih medija.

Predsjednički protu-kandidat Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr.  je  demokrat i bivši potpredsjednik SAD-a. Ima 77 godina, lošu pojavnost i nestašnog sina Huntera, čiji e-mailovi baš izlaze u javnost. Sve karte u kampanji stavio je uglavnom na temu pandemije korona-virusa, “paničnu” reakciju predsjednika Donalda Trumpa, a uspjehe republikanaca, naravno ne spominje. Realno, Trump je branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu u kojoj je dosad život izgubilo 216 tisuća Amerikanaca.  Na ukupan broj stanovnika to i nije puno, ali smrtnost je bila učestalija  u gusto naseljenim mjestima, poput (New Yorka koji je utvrda demokrata).

Općenito gledajući, SAD kao zemlja ima dvije obale; istočnu (Atlantsku) i zapadnu litosferu ispred Pacifika. Zanimljivo i Kalifornija i New York su tvrde utvrde demokrata. Na  sjeveru SAD-a su Velika jezera i nekad najjači industrijski gradovi poput Detroita.  Danas je to “pojas hrđe” jer su sve čeličane, ugljenokopi, tvornice auto industrije i kemijska postrojenja uglavnom “ugašeni” i alocirani u Aziju, primarno Kinu. Ponosni gradovi domoljuba i republikanaca sad su gradovi duhova …. Na jugu je takozvani “Bblijski pojas”. Od Arizone preko Teksasa i Mississippija do Georgije, donekle i Floride žive pošteni republikanci. Preko tjedna rade a nedjeljom odlaze u crkvu – odatle naziv “Bible Belt”. Uglavnom su poštovatelji II amandmana i posjeduju oružje kojim se brane od upada “krimosa”. Njihov normalni, konzervativni život često je tema napada liberalnih agresivaca u medijima.

Između dvije obale plus Florida, Penssilvanija i Michigen, smjestile su se “swing states” odnosno “battleground states” . Tu povremeno republikanci pobjeđuju, ponekad gube. Ishod u njima  određuje SAD-izbore. Izbori se u biti vode za svaku saveznu državu posebno. Tko dobije makar i jedan glas više, pobijedio je u toj državi i odnosi sve glasove tzv. izbornika. Očevi osnivači SAD-a smislili su sustav prema kojem građani biraju izbornike (“elektore”), a svaka država ima onoliko elektora koliko je velika npr. Florida 29, a brojem stanovnika male države poput Nevade i Montane imaju samo 3. Pobjednik je onaj kandidat koji skupi 270 elektorskih glasova.

U tako složenim odnosima, gdje ishod određuje samo koji postotak teško je predvidjeti pobjednika, ali bez obzira na medijsko “zasipanje”, pobjeda se opet smiješi Trumpu. Trgovinski rat s Kinom, najava obnove industrije i povratak poslova kuči pod sloganom “Make America Grate Again”, povlačenje sa Svjetskih ratišta i koncentriranje napora na povratak jakih postrojenja auto-industrije, tvrd stav prema ljevičarskim ekstremistima pomaže, ali najvažnija je njegova pojavnost. Twitanje i ponašanje u maniri “Influencera” a ne uštogljenog političara pokazuju kako shvaća trendove i vrijeme u kojem živi.

Zoran Grgic mag. ing.

neovisni analitičar

Komentari

Komentari