Utorak, 1 prosinca, 2020

(VIDEO) JEZIVE SCENE U VIŠEGRADU Gradom se prolamaju četničke pjesme i pucnji

Uz zvukove gulki i automobilskih sirena, Badnjak u Višegradu obilježili su članovi Pokreta Ravna Gora. Iz kolone vozila koja prolaze ulicama ovog grada, čule su se pjesme o Turcima i Turcima, kao i snažni pucnji iz plinskog topa postavljenog na karoseriju kamiona.

Članovi pokreta naručili su božićno drvce ispred crkve Svetog Nikole u Draževini kod Višegrada, u kompleksu u kojem je nakon posljednjeg rata postavljen spomenik četničkom zapovjedniku iz Drugog svjetskog rata.

Odgovarajući na novi defile ekvinoksa, predsjednik Medžlisa iz Višegrada, Bilal Memišević kaže da militaristička kultura i četničke pjesme nemaju nikakve veze s pravoslavnim praznicima, već imaju ideologiju odgovornu za genocid nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu i agresiju na BiH.

Potrebno je da se SPC očituje na takvoj proslavi pravoslavnog praznika. Jesu li te poruke u duhu pravoslavlja? Dovoljna je pametna ili čak večerašnja poruka iz Višegrada. Treba pitati međunarodne predstavnike večeras iz Višegrada da li je to jasna poruka tko propagira nacionalističke ideje i poruke? Sigurnosne agencije trebaju se pozvati na zadatak, jer se, unatoč genocidu, određeni broj Bošnjaka vratio u Istočnu Bosnu i želi mir i sigurnost. Vrijeme je da država i međunarodna zajednica konačno shvate opasnost četničke ideologije koja erodira tkivo BiH – rekao je Memišević.

Komentari

Komentari