FaH

Jeziva posljedica korone o kojoj se ne priča puno: Znate li što je post-covid sindrom?

Podijeli

Pulmolog Saša Srića govorio je o post-covid sindromu ali prokomentirao i novonastalu situaciju s cjepivom te zabavu u KB Dubrava za koju smatra da nije toliki problem u samoj zabavi koliki je problem općenito stanja u zdravstvenom sustavu

Pulmolog Saša Srića za N1 je komentirao posljedice covida kod pacijenata koji su ga preboljeli, ali dotaknuo se i cjepiva, nošenja maski i zabave u KB Dubrava. “Iako je covid kao pandemija o kojoj učimo, tako učimo i o post-covid sindromu”, rekao je Srića, dodavši da pacijenti koji su preboljeli covid prijavljuju bol u mišićima i produženi umor.

“Što je bila opsežnija upala pluća i teža klinička slika, to su trajnije posljedice po pluća kod pacijenata koji su preboljeli bolest”, rekao je Srića, dodavši da nakon težeg oblika covida kod pacijenata ostaje i dugotrajni kašalj što ukazuje da je potrebno napraviti kontrolnu radiološku funkciju kako bi se vidjelo je li došlo do oštećenja plućne funkcije.

Također, Srića je rekao kako se o post-covid sindromu kod djece malo zna te da je potrebno reagirati ako se pojave simptomi poput visoke temperature, naglih bolova u trbuhu i povraćanja. “Kod djece se može razviti covid, ali na svu sreću, uglavnom razvijaju blaže kliničke slike”, rekao je Srića.

‘Sigurno je u stvarnosti više zaraženih’

Srića je prokomentirao i nastalu situaciju sa cjepivom, istaknuvši da je očito negdje zapelo čekajući na odobrenje AstraZenecina cjepiva, a problem je tim veći jer je Hrvatska naručila upravo najviše njihova cjepiva. “Ako bude doista imala malu učinkovitost kod starijih osoba, to bi moglo predstavljati veliki problem, jer upravo u predstojećem razdoblju trebaju na red doći pacijenti stariji od 65 godina”, rekao je pulmolog.

Na pitanje bi li se on kao liječnik cijepio ruskim ili kineskim cjepivom Srića je odgovorio da je informacija premalo te da bi cjepivo moralo proći strogu provjeru i kontrolu. “Ako bi takvo cjepivo prošlo tu strogu provjeru i kontrolu, ne vidim zašto se ne bih cijepio, ali ti uvjeti moraju biti zadovoljeni”, rekao je Srića.

Srića se dotaknuo i teme nošenja maski, ističući kako postoje dokazi da dvije maske štite bolje od jedne te da je sigurno da se zaštita udvostručuje nošenjem dvije kirurške maske. Govoreći pak o broju zaraženih u Hrvatskoj, Srića je rekao da se testira manji broj ljudi te da je iz tog razloga i broj zaraženih manji te da je “sigurno u stvarnosti više zaraženih”.

Velik broj umrlih od koronavirusa zabrinjava, ali Srića isto tako govori i o novoj soju virusa. “Je li došao novi soj virusa ne možemo znati, ali da se klinička slika kod nekih pacijenata puno brže razvija i da dolazi do urušavanja, to je nešto što nas brine”, rekao je. “Pitanje je trenutka kad će novi soj doći u Hrvatsku”, rekao je Srića, ističući kako je novi soj u hrvatskom susjedstvu te da je za očekivati da će se kad-tad pojaviti.

Zabava u KB Dubrava

Naposljetku, Srića se dotaknuo i teme zabave u covid-bolnici u KB Dubrava. Smatra da je javni linč pretjeran te da zabava nije toliki problem koliki je problem općenito stanja u zdravstvenom sustavu. “Imamo puno veći problem, nego javni i medijski linč i odlučivati o nekim kaznama. Treba vidjeti što je uopće bila namjera. Bojim se da u pozadini ove priče stoje i neke druge stvari”, rekao je Srića.

“Može se posumnjati da je možda netko nezadovoljan dolaskom nove ekipe u rukovodstvo bolnice. Ne znam samo zašto se moralo posezati za ovakvim načinom”, rekao je Srića te dodao da je iznimno zadovoljan rukovodstvom KB-a Dubrava. Ipak, nada se da se slične zabave neće ponavljati. “Nije primjereno i vjerujem da se neće ponavljati. Ne bih išao u stroge kazne, vjerujem da se radi o izoliranom slučaju, koji se neće ponoviti”, zaključio je Srića.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> NIŠTA NEĆE BITI NORMALNO NI U 2021.: Farmaceuti prevarili EU? Hrvatski profesor s Oxforda iznenađen
>>> Potez gradonačelnika Gline zaprepastio Hrvatsku – pa što mu je? Učinio je to – zbog potresa?!
>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> ZAR NAM TO ZAPRAVO SPREMAJU? Poznati hrvatski epidemiolog – ‘Ovo je jedini način da imamo korona- free sezonu’
>>> VODEĆI HRVATSKI SUDAC JASAN : Uzvikivanje “Za dom spremni” ne može biti kazneno djelo
Komentari

Najnovije