Utorak, 25 veljače, 2020

Jesu li bošnjaci dali veliki doprinos u obrani Hrvatske ?

Bošnjaci u RH dali su veliki doprinos u obrani Hrvatske posebice u razdoblju od 1990. do 1992., a  njihovi suborci hrvatski branitelji s uvažavanjem se odnose prema tom doprinosu, zaključeno je subotu na okruglom stolu “Bošnjaci branitelji u obrani RH” u Splitu.

Još uvijek određeni broj hrvatskih branitelja Bošnjaka ili članova njihovih obitelji nije, kako je istaknuto, ostvario svoja prava sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja – od priznavanja statusa branitelja do drugih materijalnih prava. U tom je smislu zaključeno kako je potrebno, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, poduzeti sve za ostvarenje njihovih zasluženih prava.
Bez obzira na dosadašnji uloženi trud potrebni su i dodatni napori kako bi istina o sudjelovanju nacionalnih manjina u obrani RH izišla na vidjelo, a naši suborci Hrvati trebaju nam pomoći u tome jer je to istina o Domovinskom ratu, stoji u zaključcima.

Okrugli je stol organizirao splitsko-dalmatinski ogranak Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, a predsjednik tog ogranka Kadro Kulašin je rekao kako je cilj istaknuti doprinos nacionalnih manjina, posebno one Bošnjačke, u obrani Republike Hrvatske.
“Udruga je dragovoljna udruga pripadnika Bošnjaka i drugih sudionika Domovinskog rata koji su stupili u postrojbe Hrvatske vojske i policije te borbom za slobodnu Hrvatske dokazali svoju privrženost ideji hrvatske države u njenim međunarodno priznatim granicama,” istaknuo je Kulašin.

Vukić:Nije potrebno ishitreno isticati podatke o broju branitelja iz pojedine nacionalne manjine
Državni tajnik u Ministarstvu u hrvatskih branitelja Ivan Vukić istaknuo je kako nije potrebno “ishitreno isticati podatke o broju branitelja iz pojedine nacionalne manjine”. Najavio je kako će stručni tim sastavljen od predstavnika Hrvatskog instituta za povijest, Ministarstva hrvatskih branitelja i nacionalnih manjina istražiti tu materiju te će do kraja iduće godine biti gotovi službeni podaci o brojčanom sudjelovanju pojedine nacionalne manjine u Domovinskom ratu kao i o broju poginulih.
Na upit branitelja iz Dubrovnika u vezi dogradnje  spomen obilježja poginulim Bošnjacima na groblju Boninovo, Vukić je odgovorio kako se treba prikupiti potrebna dokumentacija te je najavio da će Ministarstvo hrvatskih branitelja pomoći u skladu s mogućnostima koje budu na raspolaganju.
Brigadir u mirovini Nikola Bokšić je istaknuo je da je detaljnu i sveobuhvatnu analizu sudjelovanja pripadnika nacionalnih manjina, posebice Bošnjaka, u Domovinskom ratu u postrojbama Hrvatske ratne mornarice moguće napraviti ako su na raspolaganju kompletne arhive i baze podataka.

Tursunović: Dubrovnik branili građani bez obzira na vjeru, nacionalno ili političko uvjerenje
Policijski inspektor u mirovini Kemal Tursunović iz Dubrovnika je rekao kako su taj grad u Domovinskom ratu branili svi građani raznih profesija i zanimanja, bez obzira na vjeru, nacionalno ili političko uvjerenje.
“Ideja, motivacija i jedinstvo s kojom se krenulo u obranu svoga grada i domovine ništa nije moglo zaustaviti niti narušiti,” poručio je Tursunović.
Brigadir u mirovini  Krunoslav Mazalin je istakao kako u postrojbi s kojom je zapovijedao, pripadnici nacionalnih manjina nisu bili zapostavljeni ili tretirani na bilo kakav negativan način već su njegova iskustva krajnje pozitivna.
Pukovnik u mirovini Marko Skejo je iznio podatak da je u postrojbama HOS-a bio veliki broj Bošnjaka, njih oko 25 posto, te da su se zajedno Hrvati i Bošnjaci borili rame uz rame protiv tadašnjeg zajedničkog neprijatelja.

(Hina)fah

Komentari

Komentari