Foto: Shutterstock

Jeste li kupili ovo ulje? Hitno se povlači iz dućana, otkrili su nešto uznemirujuće…

Podijeli

Tražimo da kontrola hrane koja se uvozi iz inozemstva bude identična onoj kontroli koju naša hrana prolazi kada se npr. uvozi u Veliku Britaniju. Naš jedini kriterij za uvoz ne može biti to što je nešto jeftino, nego da je kvalitetno, i ono najvažnije sigurno za naše građane”, navodi Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge ‘Korana’

Nakon zadnjeg slučaja u kojem Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Sezamovo ulje Oh Aik Guan 150 ml, podrijetlom iz Singapura ne možemo da se ne zapitamo da li bi isto to ulje bilo povučeno da nepravilnosti kod proizvoda nije utvrdila kontrola u Njemačkoj, navodi ‘Korana’, Udruga za zaštitu potrošača Grada Karlovca.

“Kod nas prilikom uvoza robe postoje minimalni sanitetski pregledi, a u većini slučajevi čak ni to. Od ministarstva ovim putem tražimo ne samo da nas obavještava kada tuđe kontrole otkriju nepravilnosti kod proizvoda, nego da apsolutno poduzme sve mjere i kontrole da se takva hrana kod nas ni na nađe na policama. Tražimo da kontrola hrane koja se uvozi iz inozemstva bude identična onoj kontroli koju naša hrana prolazi kada se npr. uvozi u Veliku Britaniju. Naš jedini kriterij za uvoz ne može biti to što je nešto jeftino, nego da je kvalitetno, i ono najvažnije sigurno za naše građane”, navodi Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge ‘Korana’.

Dodaje kako u našim trgovinama svakako treba što prije napraviti pojačanu kontrolu, a ne da se čeka da stigne obavijest iz neke druge države članice da trebamo povući neki proizvod, prenosi danas.hr

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede obavjestilo je potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Sezamovo ulje Oh Aik Guan 150 ml, podrijetlom iz Singapura, najbolje upotrijebiti do: 12.03.2022., 15.05.2022., 01.10.2022.

“Tijekom službene kontrole u Njemačkoj, u predmetnom proizvodu su utvrđene povećane vrijednosti benzopirena i PAH-ova, za koje je dokazano genotoksično i mutageno djelovanje. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani”, objavilo je Ministarstsvo.

Distributeri spornog proizvoda na području RH su tvrtke:

– PEKINSKA PATKA j.d.o.o., Slavonska ulica 11, Samobor,

– ASIA d.o.o., Petrinjska 73, Zagreb koja je na svojem prodajnom mjestu “ASIA STORE” u Zagrebu, Ilica 52 istaknula obavijest o opozivu od potrošača.

Podaci o proizvodu
Izvoznik: Oh Aik Guan, Senoko Drive 54, Singapur

Uvoznik u EU koji stavlja na tržište (veleprodaja):

Heuschen & Schrouff, Oriental Foods Trading B.V. Sperwerweg 1, Langraaf, Nizozemska

Proizvod na tržište RH stavlja: PEKINSKA PATKA j.d.o.o., Slavonska ulica 11, Samobor,

ASIA d.o.o., Petrinjska 73, Zagreb.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Potvrđen Plenkovićev tim, otkriveno i tko je kandidatkinja za potpredsjednicu HDZ-a
>>> Pružio je ruku kada je najteže: Cijela Kina slavi divnu gestu Hrvata velikog srca!
>>> Obersnel nazvao vijećnika kretenom, pokazao mu srednji prst
>>> Esih se prodala HDZ-u i Bandiću? Bivši kolega proziva je za izdaju
>>> GRAD BLIZU HRVATSKE: Nekoć je bio turistički raj, a danas – užas od kojeg su i vlasti digle ruke; ‘Ljude vežu i iz utrobe im vade drogu…’
Komentari

Najnovije