Zagreb, 18.08.2019 - Kava, crni napitak bez kojeg je veæini ljudi nezamislivo zapoèeti dan, iza nafte je druga najtraženija roba na svijetu, a Hrvatsku s potrošnjom do šest kilograma po stanovniku godišnje svrstava na dvadeseto mjesto svjetske ljestvice. foto HINA/ Goran Žižek/ ds

Jeste li jutros popili kavu? Evo kako djeluje na vaš mozak!

Podijeli

Uvjereni ste da vam od kave mozak brže radi? Evo što kaže nova studija.

Studiju je vodio neuroradiolog dr. Nuno Sousa s portugalskog Sveučilišta Minho School of Medicine.

Sousa i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetsku rezonanciju, odnosno fMRI, kako bi pratili protok krvi u mozgu i aktivaciju neurona među dvije skupine – onih koji piju i onih koji ne piju kavu kroz tri stanja: odmaranja, obavljanja zadatka i odmah nakon ispijanja šalice kave.

“Ovo je prvi put da se učinak koji redovito ispijanje kave ima na naš mozak proučavao tako detaljno”, piše dr. Sousa u studiji.

Sousa i istraživački tim otkrili su kako doista postoji veza između ispijanja kave i “učinkovitijeg i korisnijeg obrasca povezanosti kad su u pitanju motorička kontrola i budnost.” Drugim riječima, ako se osjećate budnije nakon što popijete jutarnju kavu, ovo istraživanje je i potvrdilo da kava ima takav učinak na mozak.

Osim toga, istraživanje je potvrdilo ono što su već pokazale prethodne studije – kod nekih sudionika uočena je veća razina stresa nakon šalice kave, piše eatthisnotthat.

Komentari

Najnovije