Utorak, 4 kolovoza, 2020

JE LI TO PUPOVAC STAO U OBRANU SRPSKIH RATNIH ZLOČINACA? Pogledajte kako je komentirao uhićenje

Na području Vukovara jutros je uhićeno nekoliko ljudi koje se sumnjiči za ratne zločine 1991. godine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tu je informaciju potvrdio te dodao da se u ovom trenutku provode kriminalistička istraživanja i pretrage.

Ministar Božinović podsjetio je da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine, prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj, na temelju analize osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara i ona je do danas podnijela tri kaznene prijave za Ovčaru za četiri kaznena djela.

“To je skupina koja radi ozbiljno i temeljito. Kriminalistička istraživanja ratnih zločina pogotovo nakon 27 godina nisu jednostavna. Ona su kompleksna. Bilo bi puno bolje da se u to istraživanje krenulo ranije, ali ova Vlada, ovaj sastav ministarstva unutarnjih poslova počeo je raditi od trenutka kad je dobio mandat za vođenje ministarstva. Rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem”, rekao je Božinović.

Neslužbeno se doznaje da je uhićen jedan zaposlenik gradske uprave te djelatnik Zajedničkog vijeća općina.

SDSS i ZVO: Zločini nad Srbima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja Srba se nastavlja

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) izrazili su zabrinutost akcijom policije koja je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koji su idvedeni na obavijesne razgovore.

“Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe”, poručuju u zajedničkom priopćenju za javnost SDSS i ZVO.

Tvrde kako kampanja i zadnji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina.

Također navode kako je prema raspoloživim informacijama kojima raspolažu policija uhitila dvojicu, a na informativni razgovor privela trojicu pripadnika srpske nacionalne manjine, iako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbjegavanje suradnje sa policijom.
“Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice”, navode iz SDSS-a i ZVO-a.

Također upozoravaju da zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mjestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja.

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je u tijeku kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici radne skupine Ravnateljstva policije, vezano uz ratni zločin počinjen 1991. godine na području Vukovara.  Zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje nad pet osoba srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koji su u četvrtak u ranim jutarnjim satima iz svojih domova odvedeni na obavijesne razgovore. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> ŠTO ĆE REĆI PUPOVAC? Dva Srbina uhićena zbog ratnih zločina u Vukovaru, radili su u općini

>>> Švercer migranata ekskluzivno ‘Ovo je priča koja mora van’

>>> MAKSIMALNA UVREDA ZA HRVATE: Komšić u svoj ured u Predsjedništvu BiH izbacio zastavu Herceg-Bosne ali to nije sve

Komentari

Komentari