FaH

Je li Škoro doveo Milanovića na Pantovčak – što kažu brojke?

Podijeli

HDZ je unaprijed imao krivca za poraz na izborima: To, po njima, nije zato jer su birači glasali za Hasanbegovića a dobili Pupovca, i jer ih je HDZ nebrojeno puta prevario. Nego – neovisni kandidat Miroslav Škoro.

No osim što je kriviti izravnog konkurenta u izbornoj utakmici za svoj poraz nakaradno već kao ideja, naročito ako nije on taj koji je igrao prljavo, niti slao svoje proksije da oduzmu glasove nekom drugom – kao što je HDZ pokušao šaljući Đapića da oduzme glasove Škori – brojke govore da kandidatkinja HDZ-a i bez Miroslava Škore, kojeg uostalom u drugom izbornom krugu nije niti bilo, ne bi dobila izbore.

Zašto?

Prvo, čak i kad bismo sve glasove Miroslava Škore iz prvog kruga pribrojili Kolindi Grabar-Kitarović, dakle pretpostavili da su svi koji su u prvom krugu glasali za Škoru u drugom glasali za nju, ona bi dobila bi 973.332 glasova. Kolindinih 507.628 i Škorinih 465.704 daju u zbroju upravo toliko.

To je i dalje za 61.057 manje glasova od 1.034.389 koliko je dobio Zoran Milanović.

Isto tako, i kad bismo primijenili logiku Sandre Jakovine s prošlih izbora po kojoj se nevažeći listići pribrajaju izbornom gubitniku, odnosno tih 89.415, pripisali na 929.484 glasova Kolinde Grabar Kitarović koliko je dobila u drugom krugu, ona bi imala 1.018.903 glasova što je za i dalje 15.486 glasova manje od 1.034.389 koliko je dobio Zoran Milanović. Naravno, tu se barata s pretpostavkom da svi, baš svi poništeni listići u drugom krugu dolaze od Škorinih birača iz prvog kruga. Ni to ne bi pomoglo!

Bojkot izbora od strane Škorinih birača isto tako nije razlogom gubitka izbora za HDZ – jer je u drugom krugu, u kom Škore nije bilo, na izbore izašlo gotovo 150 tisuća birača – više nego u prvom. Jasno je dakle da HDZ nije uspio motivirati svoje birače da izađu u onoj mjeri u kojoj je to uspjelo SDP-u.

Isto tako, za poraz nije kriv poziv Miroslava Škore na bojkot izbora, odnosno na poništavanje listića, jer on nije pozvao niti na jedno niti na drugo. On je pozvao da se glasa po savjesti: ‘Iako mi je puno vas slalo poruke tražeći savjet kako da postupite u drugom krugu, ja vam taj savjet ne mogu dati, jer mislim da nemam pravo govoriti vam što da činite.

Ali vam, kao jedan od vas, mogu iskreno reći što ću ja kao birač napraviti. Svakako ću izaći na izbore i neću dozvoliti da manipuliraju mojim listićem.

Uzet ću svoj listić na biračkome mjestu i vlastitom kemijskom olovkom zaokružiti, ali ne ni broj 1 ni broj 2. Nadopisat ću i zaokružiti broj 3 – VAS, svoj hrvatski narod.”

Komentari

Najnovije