Subota, 30 svibnja, 2020

Je li pandemija COVID-19 hibridni rat? Željko Cvrtila: Najjače tajne službe imaju nekakvih spoznaja

– Ovakva situacija pojačava sumnju iako dosad ništa nije dokazano. Američke sigurnosne službe, za koje znamo da su najjače u svijetu, imaju nekakvih spoznaja koje bi mogle potvrditi sumnju – kaže naš poznati sigurnosni stručnjak

Otkad je pandemija COVID-19 uzela zamaha u SAD-u, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa više je puta izrazila sumnju da je virus možda proizveden u laboratoriju u Kini.

Slične optužbe dolazile su i s nekih drugih strana, a Kini je posebno zasmetalo kada je to učinila i Australija koja je zatražila međunarodnu istragu po tom pitanju. S obzirom da o toj temi neki državnici javno progovaraju, da se naslutiti da se time bave i njihove tajne službe.

Što sve tajne službe znaju o porijeklu koronavirusa, javnost ne zna, no stručnjak za sigurnost i nekadašnji načelnik krim policije Željko Cvrtila u razgovoru za tportal ističe da bi ovakvi slučajevi zbog svojih specifičnosti trebali biti u fokusu tajnih službi.

U slučaju da se doista ispostavi da je netko namjerno proizveo virus i pustio ga u javnost s određenim ciljem, poput slabljenja vojno-obrambenog sustava ili gospodarske moći, što bi bilo bliže konkretnom slučaju, mogli bismo govoriti o hibridnom ratu s elementima biološkog ratovanja – smatra Cvrtila i dodaje da američke tajne službe imaju spoznaje u tom smjeru te ih potenciraju. No veliko je pitanje jesu li takve tvrdnje i dokazive.

Ukoliko bi puštanje koronavirusa u javnost bilo dio nekog specijalnog ratovanja, onda je taj potez vrlo mudro izveden – dodaje Cvrtila ukazujući pri tom na činjenicu da je epidemijom koronavirusa bila pogođena samo jedna kineska pokrajina, dok višemilijunske gradove u okolici Wuhana kao izvorišta zaraze virus nije ni okrznuo. Dakle, većina Kine bila je pošteđena zaraze, dok su u ostatku svijeta čitave države bile u karanteni.

Ovakva situacija pojačava sumnju iako dosad ništa nije dokazano. Američke sigurnosne službe, za koje znamo da su najjače u svijetu, imaju nekakvih spoznaja koje bi mogle potvrditi sumnju – kaže sigurnosni stručnjak. Dodaje i da je javnosti teško zamislivo da bi netko namjerno razvio virus i potom ga proširio na globalnoj razini, no u hibridnom ratovanju ništa nije nezamislivo.

U prilog sumnjama, nastavlja Cvrtila, ide i činjenica da Kina već gotovo mjesec dana gospodarski posluje i raste dok čitav svijet stagnira i pada.

Podsjeća i da je većinski dio Kine, zbog izoliranosti zaraze u samo jednoj pokrajini, tijekom vrhunca pandemije nastavio s proizvodnjom pa se postavlja pitanje kako je moguće da se zaraza nije proširila na preostali dio najmnogoljudnije države na svijetu.

Stručnjak za sigurnost pritom ističe da će hrvatske sigurnosne službe, bez obzira na ishod sumnji oko porijekla virusa, ubuduće morati više pažnje posvetiti i ovom obliku ugroze, iako, zaključuje, Hrvatska nije izravna meta velikih sila.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NAJVEĆE POPUŠTANJE MJERA DO SADA: Ukidaju se propusnice!
>>> SAD JE JASNO ZAŠTO SE HDZ ŽURI NA IZBORE: Pogledajte što su ankete objavile koliko dobivaju
>>> DAČIĆ POBJESNIO: Europa proglasila Nikolu Teslu Hrvatom
>>> Pronađena snimka Billa Gatesa koja baca sumnju na njegovo psihičko stanje!
>>> ‘Kad smo došli do auta, cure su povraćale od straha’
Komentari

Komentari