FaH

JE LI MOGUĆE DA SE PONAVLJA? Ovo se ne pamti od ožujka 2020 – iz Kine stigle uznemirujuće vijesti o koroni…

Podijeli

Raste broj zaraženih novim koronavirusom u Kini, a porast se pripisuje infekcijama prijašnjih asiptomatskih pacijenata u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, pokazuju službeni podaci objavljeni u ponedjeljak. Broj novih slučajeva zaraze narastao je na 124 s 80 zabilježenih dan prije, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, što predstavlja najveći val zabilježen u kontinentalnom dijelu Kine od ožujka 2020.

Iako se ovi brojevi čine minornima u odnosu na one iz drugih zemalja, najmnogoljudnija država svijeta želi držati pandemiju pod kontrolom uoči nadolazeće kineske Nove godine, kad će milijuni ljudi putovati izvan svojih mjesta prebivališta. Lokalne vlasti su donijele niz mjera kojim to namjeravaju postići, od samoizolacije za milijune ljudi, ograničavanje putovanja te masovnih testiranja na Covid-19. Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je 89.115, a umrlo je 4.635 osoba.

Imunolog pojasnio štetnost snažne reakcije imuniteta na koronavirus

Nakon smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronavirusom, imunolog s riječkog Medicinskog fakulteta, Zlatko Trobonjača, pojasnio je kako snažan imunosni odgovor na COVID-19 kod mlađih osoba može izazvati teške posljedice.

“Kada se kod mlade osobe dogodi tako snažan imunosni odgovor, onda nastaje velik problem. Tada osobito stradaju pluća, razvije se intersticijska upala pluća. To je presnažna reakcija našeg imunosnog sustava koji nas brani, ali ako presnažno reagira, onda svi imunosni produkti naših stanica, citokini, enzimi i druge regulacijske molekule, počinju raditi protiv nas, počinju nas trovati. Slikovito, to je kao da uzmete jedan aspirin koji vam pomagne, ako uzmete dva oni vam još više pomažu, no ako ih uzmete 50, onda ćete se otrovati. Takav je slučaj i s presnažnim imunosnim odgovorom. Ako se određeni citokin luči, on ima svoje određene regulacijske učinike, no ako ga je previše, on počne štetno djelovati, naročito kad su u pitanju pluća koja su osjetljiv organ. Dolazi do jakog oštećenja krvožilnog sustava, do oštećenja alveola u toj citokinskoj oluji te dolazi do oštećenja bazalne membrane dišnog epitela koji se onda ne može regenerirati, već ide u fibrozu, a kroz fibrozno tkivo plinovi jako teško prolaze te se događaju ozbiljne posljedice COVID infekcije”, pojasnio je Trobonjača za Novi list.

U Hrvatskoj je dosad otkriveno dvedesetak slučajeva post-covid sindroma u djece, a u susjednoj Sloveniji čak više od 50.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> VODEĆI HRVATSKI SUDAC JASAN : Uzvikivanje “Za dom spremni” ne može biti kazneno djelo
>>> Novi soj korone je 50 posto zarazniji, ovo su njegovi simptomi
>>> PRAVA ISTINA! Od čega je točno umrila najmlađa žrtva korone
>>> Eldorado u Europi: Jedna su od najbogatijih zemalja svijeta, a sada će biti još bogatiji!
Komentari

Najnovije