Petak, 23 listopada, 2020

JE LI KARAMARKO radi ovog odustao od kandidature za šefa HDZ-a?

Tomislav Karamarko definitivno je čini se odustao od namjere da se kandidira za predsjednika HDZ-a na izborima čiji će će prvi krug održati 15. ožujka ove godine.

Kako Novi list doznaje od ljudi bliskih Karamarkovoj kampanji, u ovom je trenutku vjerojatnost čak 95 posto da nekadašnji predsjednik HDZ-a neće sudjelovati u unutarstranačkim izborima. Tu svoju odluku još nije priopćio članovima svog nefromalnog tima koji već mjesecima u stranci lobiraju za njega među stranačkim članstvom. Očekuje se da bi to mogao napravit u sljedećim danima.

Karamarko je zadnjih tjedana razgovara s Mirom Kovačom i ljudima oko njega koji su mu sugerirali da podrži ovog nekadašnjeg ministra vanjskih poslova u njegovoj namjeri da smjeni Andreja Plenkovića s pozicije predsjednika stranke. Karamarko još nije donio konačnu odluku o tome hoće li podržati Kovača, a definitivno se neće kandidirati ni za jednog od četiri potpredsjednika stranke.

Karamarko je u petak trebao u Sesvetama, kvartu u istočnom dijelu Zagreba, održati uvodni skup u svojoj predsjedničkoj kampanji, a u tijeku su bili dogovori i za neke druge skupove. Oko sebe je bio okupio ljude koji su po terenu lobirali za njega. Da bi se mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a najavio je još u kolovozu prošle godine u Kninu prilikom prilikom proslave obljetnice Oluje, a potom još jednom ujesen i na svom Facebook profilu na dan pada Berlinskog zida.

– Što se mene tiče nastavljam rušiti antifašistički obrambeni zid. Vidimo se na unutarstranačkim izborima, napisao je tada Karamarko.

Činjenicu da bi se mogao kandidirati komentirao je prije nekoliko dana i sam Plenković i to se dosad uzimalo kao gotova stvar.

Navodno ga je u toj odluci pokolebala pojava bloka koji čine Kovač koji se kandidira za predsjednika, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji želi biti zamjenik predsjednika HDZ-a i Davor Ivo Stier koji će se kandidirati za potpredsjednika stranke.

Karamarko je predsjednik HDZ-a postao 2012. godine kada je na toj poziciji zamijenio Jadranku Kosor. Ostavku je podnio u lipnju 2016.  kada nije uspio njegov plan preslagivanja vladajuće većine nakon što je srušena Vlada Tihomira Oreškovića, Nakon toga u zadnje tri godine nije politički djelovao osim što se oglašavao preko svog Facebook profila.

Komentari

Komentari