Srijeda, 26 veljače, 2020

JE LI BANDIĆ IDUĆI? Papa primio bivšeg brazilskog predsjednika osuđenog na dugogodišnju robiju ZBOG KORUPCIJE, razgovarali o nejednakosti!

Papa Franjo je u četvrtak primio bivšeg brazilskog predsjednika Lulu u privatni posjet tijekom kojega su razgovarali o nejednakosti, siromaštvu i zaštiti okoliša.

Nakon razgovora koji je trajao gotovo sat vremena, Sveta Stolica nije objavila nikakvo priopćenje s obzirom na privatni značaj posjeta.

“Došao sam kako bih sa Svetim Ocem razgovarao o temama kao što su nejednakost i promicanje dobre politike prema okolišu”, rekao je Luiz Inacio Lula da Silva na tiskovnoj konferenciji održanoj u sjedištu najvećeg talijanskog sindikata CGIL-a u Rimu.

“Svi znamo da svijet sve više pati zbog nejednakosti i da u većini zemalja radnici gube svoja prava”, dodao je bivši brazilski predsjednik kojemu su 74 godine. “Radnička prava stečena borbom nestaju zbog financijskih interesa”.

No za radnička prava se Lula dok je bio predsjednik borio na čudan način, masivnim pronevjerama novca iz državne naftne kompanije, zbog čega je inicijalno osuđen na 12 godina zatvora, a kazna mu je produljena ove godine kad mu je suđeno i za druge korupcijske afere.

Naime, tadašnji državni odvjetnik i heroj borbe protiv korupcije u Brazilu, kojeg je sadašnji predsjednik Bolsonaro nedavno imenovao minsitrom pravosuđa, je naišao na slučaj u kom je privatni poduzetnik podmitio direktora državne naftne kompanije Petrobras, najveće korporacije u Brazilu, a potom je otkrio je i da se ogroman novac slijeva preko adrese jedne auto-praonice u svrhu podmićivanja direktora te državne kompanije. Po tome je operacija dobila ime.

Na svjetlo danas je izašla  mrežu poslovnih ljudi, političara i posrednika upletenih u pranje novca, namještanje cijena, podmićivanje i nezakonito financiranje političkih stranaka. U zatvoru su završili direktori i manageri Petrobrasa, njih 14, zatim nekoliko desetaka političara, uglavnom iz vladajuće Radničke stranke, a na kraju je u zatvoru završio i tada već bivši predsjednik Lula, kojeg je sad papa primio kao heroja latinoameričke ljevice i borca za radnička prava.

Partijska solidarnost drugova je bila jača od pameti, pa je Lulina nasljednica i stranačka kolegica, kao i Lula od euroljevice i progresivnih snaga pri ustoličenju dočekana s ushitom, Lulu imenovala članom svog kabineta – i time mu omogućila imunitet i onemogućila kazneni progon.

Istraga se potom usmjerila i protiv nje, pa je optužena za primanje ilegalnih donacija s tajnih računa u kampanji, ali i za krađu novca iz državnih banaka kako bi se pokrile rupe u proračunu. Formalno, radilo o pozajmicama koje nikad ne bi bile vraćene.

Situaciju Rousseff je otežalo što je državni odvjetnik Moro u javnost pustio snimljeni razgovor Lule i Rousseff u kojemu oni razgovaraju o tome kako zastrašiti one koji ih pokušavaju izvesti pred sud za korupciju. Brazil se potom našao u međunarodnoj izolaciji, no papa se eto trudi rehabilitirati Lulu, koji je prije samo tjedan dana osuđen na dodatnih 13 godina zatvora za, kako piše BBC, “prihvaćanje posla renoviranja imanja na obali od tvrtke upletene u masivnu korupcijsku shemu”.

Komentari

Komentari