JAVIO SE I NAJPOZNATIJI ZVIŽDAČ NA SVIJETU: Ovo je pravi razlog zašto koronavirus treba vladama svijeta!

Podijeli

Osim karantene i zatvaranja, neke vlade poput onih u Kini, Tajvanu i Južnoj Koreji koristile su strategiju nadzora nazvanu “traženje kontakta” kako bi smanjile širenje novog koronavirusa

Iako se program praćenja kontakata svake zemlje malo razlikuje, oni su u osnovi mobilne aplikacije koje vode evidenciju o zdravlju i zdravstvenoj evidenciji svih ljudi s kojima dolaze u kontakt.

Ako je mobitel u bliskom kontaktu s nekim tko bi mogao imati virus, korisnik prima tekstualnu poruku koja ih obavještava i zatim ih usmjerava na samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Međutim, karantena nije nužno dobrovoljna, ovisno o mjestu u kojem živite. U nekim se zemljama telefoni koriste kao vrsta narukvice za gležnjeve u kućnom pritvoru, koja će obavijestiti vlasti ako nadzirana osoba iz bilo kojeg razloga napusti kuću. Te se aplikacije oglašavaju kao način da se zaustavi širenje virusa i u Italiji i u Velikoj Britaniji, a čini se da dužnosnici idu u tom smjeru.

Po svojoj nominalnoj vrijednosti, može se činiti da bi to moglo biti korisna strategija u sprječavanju širenja bolesti, ali zagovornici privatnosti i tehnološki stručnjaci zabrinuti su da bi se te informacije mogle zloupotrijebiti i da neviđene mogućnosti nadzora mogu dugoročno čuvati i držati korumpirane vlade nakon završetka pandemije .

U nedavnom intervjuu za Weiss, zviždač Edward Snowden izrazio je zabrinutost zbog nadolazećeg programa nadzora, nazivajući ga “arhitekturom ugnjetavanja”.

“Doista vjerujete da kada prvi val, drugi val ili na primjer šesnaesti val koronavirusa odavno zaboravimo, ti se podaci neće zadržati? Da se ti setovi datoteka neće spremiti? Bez obzira kako se koristi, ono što se gradi je arhitektura ugnjetavanja “, rekao je Snowden.

Snowden je prepoznao virus kao ozbiljnu prijetnju i rekao je da je obavještajna zajednica svjesna dok je radio u NSA (Nacionalnoj agenciji za sigurnost) da je samo pitanje vremena kada će masovna pandemija osakatiti zemlju.

“Ništa se ne može predvidjeti kao javnozdravstvena kriza u svijetu u kojem samo živimo jedni preko drugih u prenapučenim i zagađenim gradovima, već kao pandemija. I svaki akademik, svaki istraživač koji je ovo gledao znao je da dolazi. A zapravo vam čak i obavještajne agencije mogu iz prve ruke reći jer čitaju izvještaje koje su planirale za pandemije “, rekao je.

Snowden je doveo u pitanje pozitivne cifre koje su proteklih tjedana izašle iz Kine, ističući da je kineska vlada zaslužna za smanjenje širenja bolesti jer je poduzela takve drakonske mjere tijekom gašenja.

Možda njihova ekstremna strategija ne djeluje onako kako kažu, ali budući da je vlada održavala strogu kontrolu nad bilo kakvim informacijama koje dolaze iz zemlje, nemoguće je sa sigurnošću reći.

“Ako pogledate zemlje poput Kine u kojima su se činilo da su se slučajevi izravnali, koliko možemo vjerovati da su ti brojevi doista istiniti? Mislim da ne možemo. Posebno vidimo da kineska vlada u posljednje vrijeme radi na protjerivanju zapadnih novinara upravo u onom trenutku gdje su nam potrebna vjerodostojna neovisna upozorenja u ovoj regiji, “rekao je Snowden.

U izjavi objavljenoj u petak Apple i Google objavili su da su u rijetkom partnerstvu u razvoju kompatibilnih aplikacija za nadgledanje kontakata, za koje tvrde da će raditi na optimalan način. Međutim, prema Bloombergu, tvrtke planiraju konačno uključiti pretraživanje kontakata u ažuriranja uređaja.

Apple i Google inzistiraju na tome da ćete i dalje biti u mogućnosti odustati od programa ako ne želite sudjelovati, ali moguće je da bi se rangiranje na tim aplikacijama jednom moglo upotrijebiti za ulazak u trgovine prehrambenim proizvodima ili veće kompanije i događaje i kada ekonomija se obnavlja.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> ‘Gospođo, ustanite s klupe i nastavite hodati‘: Njemački grad uveo jedno od najluđih covid pravila dosad
>>> MASOVNO CIJEPLJENJE IM NIJE POMOGLO: Dramatično raste broj zaraženih u susjednoj državi
>>> NEMA VIŠE TULUMA UZ CAJKE ISPRED HNK: Stožer uvodi novu mjeru
>>> Banke poslale važno upozorenje građanima i pozivaju na oprez: Izdali su i preporuke kako se zaštititi
>>> Važna obavijest MUP-a, tiče se vaše osobne. Ovo su stvari koje morate znati

 

Komentari

Najnovije