Utorak, 2 lipnja, 2020

Jandroković o prijetnjama Hrvatskoj: Treba biti hladne glave, vrućeg srca i braniti državne interese!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je, komentirajući prijetnje Slovenije i Mađarske da će Hrvatskoj uskratiti potporu za pristup Organizaciji za gospodarski razvoj i suradnju (OECD), poručio kako politika pritisaka ili ucjena nije dobra i u konačnici neće dati rezultata.

„Treba biti hladne glave, vrućeg srca i braniti svoje državne interese. Politici ucjena već smo svjedočili za pristupnog procesa EU, već tada je Slovenija koristila takve metode i u konačnici od toga nije imala koristi.  Smatram da i ovoga puta takva logika (…) neće dati rezultata, nego će samo problem prolongirati“, izjavio je Jandroković upitan što učiniti nakon što nam je Slovenija zbog arbitraže zaprijetila uskraćivanjem potpore.

„Po nama je arbitražni proces bio duboko kompromitiran i kontaminiran zbog ponašanja slovenske strane, zato i nismo priznali arbitražnu presudu, no sada želimo te problme i granična pitanja rješavati u novom okviru, dakle kroz bilateralne razgovore“, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.

Glede Mađarske, podsjetio je da Mađari najavili blokadu ne samo Hrvatske, nego i Rumunjske. Očito je da se i na mađarskoj strani razmišlja da bi se pritiscima ili eventualno ucjenama rješavala bilateralna pitanja. Smatram da to nije dobar pristup i tražit ćemo rješenja koja će zaštiti hrvatske nacionalne interese, poručio je predsjednik Sabora. (Hina)

Foto: FaH

Komentari

Komentari