Srijeda, 5 kolovoza, 2020

J. KOSORO ŠIRI PANIKU: ‘Ovo je bila poruka i pitanje je što slijedi’

‘Ako župan želi tužiti novinarku, on zna jako dobro i tko je ona i gdje radi. Ovo je bila poruka koja u demokratskom društvu ne zvuči dobro, zato što je pitanje – a što je sljedeće’, riječi su kojima je bivša premijerka prokomentirala zastrašivanje novinarke Đurđice Klancir dodajući kako ni sličan primjer ovome u svom dugogodišnjem radu u politici, ne pamti

“Ja sam se isto pokušavala sjetiti, a dugo sam bila u politici, nekog sličnog primjera i nisam ga se mogla sjetiti. Mene kao pravnicu zanima zakonsko utemeljenje tog asistiranja policije na ovako drastičan način na zahtjev nekog odvjetnika. Koje je to pravno uporište? Ako postoji, onda se to valjda trebalo događati već i prije. Postavlja se i pitanje jesu li sve osobe pod tim imenom provjeravane, da bi se utvrdio njihov identitet i nedvojbeno utvrdilo da se radi osobi koja radi u nekom mediju”, izjavila je za N1 bivša premijerka Jadranka Kosor komentirajući opravdanje MUP-a za postupak koji su nad novinarkom Đurđicom Klancir proveli policajci.

Prema mišljenju Kosor, u slučaju Klancir žurno bi trebali reagirati najviši dužnosnici u Hrvatskoj pa i predsjednica kojoj je to, kako kaže Kosor, itekako u ovlasti.

‘Nezamislivo je da policija ulazi u redakciju’

“Dakako i predsjednik Vlade, jer je taj primjer uvijek u svakom društvu u svakoj državi, bilo kakvo postupanje organa prisile i progona prema bilo kome mora biti povećano, a osobito prema onima koji su glas javnosti, a to su novinari i pogotovo kad se to dogodi u redakciji. Jako puno ljudi je jučer sjetilo veliku tjeskobu, i ja sam osjetila veliku tjeskobu”, rekla je Kosor.

Istaknula je da je nezamislivo da policija ulazi u redakciju i provjerava identitet novinarke te dodala da se kod osoba koje javno istupaju i za koje cijela država zna tko su i što su, to nije trebalo raditi.

“Ako župan želi tužiti novinarku, on zna jako dobro i tko je ona i gdje radi. Ovo je bila poruka koja u demokratskom društvu ne zvuči dobro, zato što je pitanje – a što je sljedeće?”, rekla je Kosor.

Komentari

Komentari