Subota, 18 siječnja, 2020

IZRAEL DIGAO UZBUNU ZBOG IRANA: U Siriji uočene neredovite aktivnosti, sve je spremno za mogući napad

U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su “vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti” za mogući napad. Izraelski mediji su istaknuli da nalog za pripremu skloništa nikada nije izdan tijekom sedam godina građanskog rata u Siriji , u kojemu je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada.

Nakon što je uočio “neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji”, kao ih je opisala izraelska vojska, Izrael je naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da “otključaju i urede skloništa” za zaštitu u sluačaju bombardiranja.

Visoka pripravnost za mogući napad

U izjavi izraelske vojske također se kaže da su postavljeni obrambeni sustavi da su “vojnici IDF-a (Izraelskih obrambenih snaga) u visokoj pripravnosti” za mogući napad. Izraelski mediji su istaknuli da nalog za pripremu skloništa nikada nije izdan tijekom sedam godina građanskog rata u Siriji , u kojemu je Izrael formalno neutralan, ali je izvodio udare preko granice na sumnjive položaje iranskih snaga koje podržavaju sirijskog čelnika Bašara al-Asada. Iran je optužio Izrael za napad 9. travnja u kojem su u sirijskoj zračnoj bazi ubijena devetorica Iranaca i obećao osvetu.

Netanyahu: ‘Iran poziva na uništenje i eliminaciju Izraela s lica Zemlje’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u utorak, uoči objave odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa hoće li izići iz nuklearnog sporazuma s Iranom, da Iran nastoji u Siriji rasporediti “jako opasno oružje” kako bi prijetio Izraelu. Iran “otvoreno, svakodnevno, poziva na uništenje, eliminaciju Izraela s lica Zemlje i prakticira neublaženu agresiju protiv nas”, rekao je Netanyahu novinarima u Nikoziji. “Sada nastoji rasporediti jako opasno oružje u Siriji… u isključivu cilju našeg uništenja”, dodao je, ne spominjući međunarodni sporazum s Iranom. Visoki iranski dužnosnici su u utorak, nekoliko sati prije objave Trumpove odluke, rekli da Iran neće ostati pasivan i da je spreman je za najgori scenarij.

“Neće biti u američkom interesu ako JCPOA (sporazum s Iranom) propadne zbog njihove ofenzive… Ako Sjedinjene Države započnu sukob s Iranom nećemo ostati pasivni”, rekao je Ali Šamhani, tajnik vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) iz 2015. ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016. Hina

Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!