Petak, 7 kolovoza, 2020

IZLANULA: Otkrivena ”tajna”! Pejčinović prešutjela ogromnu stvar! Je li ovo uzrok rata s Kolindom?

Dvije dame u čijim je rukama hrvatska vanjska politika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, unazad nekoliko dana najblaže rečeno veoma neugodno komuniciraju. Prvi je dojam da je između ministrice vanjskih poslova i šefice države ‘zaiskrilo’ zbog Marakepkog sporazuma. No, kako to u hrvatskoj politici nerijetko biva svaka priča i svaki sukob ima neku znatno dublju pozadinu, čini se da je tome tako i u ovom posljednjem konfliktu koji ne silazi s naslovnica.

Naime, ovih dana u jeku su rasprave oko imenovanja novih hrvatskih veleposlanika koji bi našu zemlju trebali predstavljati diljem svijeta, te bi baš ova tema mogla biti stvarni uzrok previranja između dviju spomenutih dama. Ministrica Burić Pejčinović nedavno je u javnost dospjela stoga što je pokušala u drugi plan prebaciti priču o isplati drćavnog novca u veleposlanstvu u Washingtonu što se odvijalo u slučaju veleposlanika Joška Para. Jednako tako, nedovoljno je govorila i o slučaju povrede radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri, riječ je podsjetimo o slučaju Lorete Beroše-Kušen.

U djelu javnosti stječe se dojam da ministrica lobira za kadrove s čijim se imenovanjem predsjednica ne slaže, a je li to stoga što je riječ o kadrovima bliskima lijevom političkom spektru teško je odgonetnuti. Zanimljivo je kako šefica diplomacije do sada zapravo i nije uspjela steći dojam velike i svadljive retoričarke, s druge strane, kada je o vanjskoj politici riječ predsjednica je na tome polju izrazito čvrsta, ustrajna pa čak i jasna.

Izvori bliski predsjednici prepričavaju kako sukob kojemu trenutno svjedoči hrvatska javnost traje već neko vrijeme te da nije povezan sa Sporazumom o kojem se uvelike raspravlja, već su odnosi između Grabar-Kitarović i Pejčinović Burić zahladili kada je potvrđen prvi kruzg veleposlanika, radi čega je drugi krug doveden u pitanje. Svojedobno je Hrvatski tjednik pisao o tome da je predsjednica odbila potpisati vjerodajnice prije nego što Ministarstvo poslova dobije Parin dosje, u nekoliko navrata u javnom je prostoru progovarano o predsjedničinom protivljenju njegovom imenovanju za veleposlanika u Belgiji što se u konačnici ipak odvilo, premda je taj podatak nemoguće pronaći na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Autor:Iva Međugorac

Komentari

Komentari