Petak, 21 veljače, 2020

Izetbegović obećao da se Bošnjaci neće nametati Hrvatima u BiH a Dodiku predvidio skoru političku mirovinu

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako Bošnjacima nije cilj nametati se Hrvatima u toj zemlji jer su i oni svjesni kako bi to bio put ka njezinom konačnom uništenju.

“Nismo niti ćemo pokušavati vladati kao veći narod u odnosu na hrvatski korpus. Jer to je način, to je put da se uništava ova zemlja, da se Hrvati guraju u suradnju sa radikalnim Srbima”, kazao je Izetbegović u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski portal Vijesti.

Izetbegović smatra kako brojke potpuno demantiraju tvrdnje koje iznose neki od hrvatskih političara u BiH o tome da su Hrvati ugroženi zbog brojnosti Bošnjaka koji zazimaju sve više pozicija.

Ustvrdio je kako se Hrvati zapravo nameću drugima tamo gdje su oni većina u županijama jer “razmjernu većinu 50-60 posto stanovnika pretvore u 100-tnu vlast”.

Ilustrirao je tu tvrdnju ocjenom kako na razini Federacije BiH Hrvati imaju “nesrazmjerno veliki” broj pozicija od ministarskih do nižih razina vlasti i u cijelosti kontroliraju financijske procese u entitetu dok na razini države imaju 33 posto pozicija u vlasti, unatoč znatno manjem udjelu u ukupnom broju stanovnika.

Upozorenje političara poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića o opasnosti za Hrvate Izetbegović je opisao kao strah da bi se takvo što moglo dogoditi u budućnosti zbog čega, kako je kazao, Čović radi “jake pritiske” kako bi definitivno riješio neka pitanja u korist hrvatskog korpusa na način koji on smatra ispravnim.

Na pitanje što očekuje ako Čović na izborima dobije još jedan mandat u Predsjedništvu BiH Izetbegović je lideru HDZ-a poručio kako bi mu bilo najbolje blisko surađivati s Bošnjacima a ne s Miloradom Dodikom kako je to sada slučaj.

“Hrvati žive izmiješani sa Bošnjacima, njima je živjeti s nama. Oni se prije svega trebaju s nama dogovoriti, relaksirati te odnose, da ne pokušavaju ucjenom, pritiskom na bošnjačke političare rješavati stvari, jer uspjeti neće. I nadam se da neće u tom smjeru krenuti (Čović) ako bude ponovo izabran. Jer mi, sasvim sigurno, pod pritiskom pristati nećemo. Nema niti govora ni o kakvom trećem entitetu, niti o nekoj trećoj izbornoj jedinici”, kazao je Izetbegović.

Komentirajući Dodikovu politiku u kojoj sve više dominiraju teme poput odcjepljenja Republike Srpske od BiH i njezina priključenja Srbiji, Izetbegović je kazao kako misli da je riječ o običnom blefiranju jer ne postoji konstelacija odnosa u kojoj bi takvo što bilo izvedivo.

“Mislim da će se Dodik na kraju krajeva zadovoljiti da bude jedan bogati umirovljenik koji nije napravio belaj (nevolju) u BiH”, ocijenio je Izetbegović zaključivši kako je i Dodiku jasno da bi se Bošnjaci odlučno suprotstavili svakom pokušaju cijepanja BiH. Hina

Komentari

Komentari