Nedjelja, 12 srpnja, 2020

IZBORI ZA ZASTUPNIKE U EU PARLAMENTU Evo kako će Hrvati u Austriji moći glasovati

Informirajte se na vrijeme.
zbori za zastupnike u EU Parlament održat će se 26. svibnja 2019. godine. Prema zakonu o registru birača (Narodne novine 144/12, 105/15), svi hrvatski birači koji na predstojećim izborima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor žele glasovati u Republici Austriji, a nisu upisani u popise birača za Austriju moraju se registrirati za glasovanje u Austriji.

Izborno mjesto za izbor zastupnika u EU Parlament u Republici Austriji biti će samo u Beču i to u Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču na adresi: Operngasse 20B, 1040 Wien.

>>> Aktivna registracija
>>> Prethodna registracija. 

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15.05.2019. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore, prenosi croexpress

Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 15. svibnja 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (druga diplomatska misija/konzularni ured, odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske odnosno nisu podnijeli do 15.05.2019. godine zahtjev za izdavanje osobne iskaznice s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, kako bi glasovali, u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju se aktivno registrirati.

Zahtjev za aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije, birači podnose najbližoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu odnosno nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, na čijem će se području zateći na dan izbora.

Napomena: Za svake izbore potrebno se posebno registrirati. Stoga registracija izvršena na prethodnim izborima ne vrijedi za predstojeće izbore. Biračima – državljani RH s prebivalištem u Bosni i Hercegovini da, ukoliko žele glasovati u Beču trebaju se registrirati.

Komentari

Komentari