Zagreb, 27.11.2011 - Arhivska fotografija od dana 10.11.2011. godine prikazuje službenice DIP-a kako zaprimaju liste kandidatura. Državno izborno povjerenstvo (DIP) je sinoæ do ponoæi, kada je istekao rok za dostavu izvješæa o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe zaprimilo 103 izvješæa izbornih sudionika, od 134 koliko ih je to bilo dužno uèiniti, doznaje se danas u DIP-u. foto FaH/ Damir SENÈAR /tš

Od 33 sudionika izbora za Europski parlament, njih troje nije u propisanom roku Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavilo financijska izvješća, za što zakon predviđa kazne od 10 tisuća do sto tisuća kuna.

Svi izborni sudionici morali su DIP-u financijska izvješća dostaviti do subote, 18. svibnja i to unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, što je novost u odnosu na ranije izbore.
Prema podacima DIP-a, to nisu učinile stranke Blokirani, Moja voljena Hrvatska (MVH) i Slobodarska stranka Hrvatske (SSH), pa im slijedi prekršajna prijava DORH-u i moguće novčane kazne.
No, prijave neće ‘ići’ sad, nego tek nakon što DIP objavi izvješće o nadzoru poštivanja zakona, a treba ga objaviti do konca srpnja.
Financijska izvješća političkih stranaka i nezavisnih listi koja su dostavljena na vrijeme dostupna su na DIP-ovim mrežnim stranicama i iz njih se vidi da su na promiždbu za izbore za Europski parlament do sada najviše potrošili SDP (2, 6 milijuna kuna), HDZ (milijun i pol) i Amsterdamska koalicija (nešto  manje od 1, 2 milijuna). Od donatora je najviše dobila lista stranke Milana Bandića (520 tisuća kuna), a HDZ je objavio da nije imao donacija.
Prva financijska izvješća izborni sudionici bili su dužni dostaviti sedam dana prije izbora koji se održavaju u nedjelju, 26. svibnja, no pravu sliku o njihovim izbornim troškovima i donatorima dat će tek završna financijska izvješća koja moraju dostaviti do 25. lipnja.

(Hina) fah

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!