Subota, 26 rujna, 2020

IVICA JANKOVIĆ – HDZ je u slobodnom padu, tako će do danjeg i ostati

Ne treba biti veliki politički analitičar, niti mudrac, očigledno je da je HDZ u slobodnom postotnom padu, i osipanju.

Ne tako davno dokaz tome su Europarlamentarni izbori, pa nedavni predsjednički izbori. Nakon dva “crvena kartona” od strane birača, HDZ-ovi prvaci još nisu shvatili da nešto ne štima, da to jednostavno nisu crni labudovi krivi, već isključivo njihova unutarstranačka politika, ona interesna. Bitan sam ja i moja pozicija, ne narod i ono za što su me izabrali, takvo razmišljanje dovelo ih je do ruba provalije, u koju će se vjerojatno strmoglaviti na predstojećim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor.

Ono čime će potvrditi, i nastaviti svoj slobodan pad, su trenutno tekući unutarstranački izbori u HDZ-u. Politike se ne vode dobro, očigledno je, i bez obzira na sve, takve će se politike i nastaviti, odnosno Andrej Plenković će biti stari/novi predsjednik HDZ-a. Političar koji se u briselskim hodnicima jako dobro snalazi, ali u svojoj stranci ne tako dobro. Svojim prirodnim opredjeljenjem, svoju političku kliku, i sam HDZ odvukao je korak u lijevo, ne balansirajući dobro između svoje lijeve frakcije unutar HDZ-a i one desne, koja nije zanemariva. Kako neki njegovi oponenti i politički takmaci kažu, držeći sebe faraonom. Sve nabrojano odražava se na politike Hrvatske u cijelosti, pa u konačnici i na živote građana.

HDZ će u ožujku mjesecu, unutar stranke izabrati onog predsjednika za kojeg je već dva puta dokazano da gubi izbore. Politika ostaje ista, i koji to razlog može biti da se ne nastavi tako, odnosno da se nastavi pad HDZ-a u odnosu na sve brže rastući SDP.

Nemojmo zaboraviti niti Miroslava Škoru, koji je na nedavnim Predsjedničkim izborima osvojio respektabilan broj glasova, ne malo zagrabivši u HDZ-ov bazen birača. Onaj bazen koji će kako stvari stoje i dalje ostati njegov, obzirom na izvjesne rezultate koji će polučiti istim, ili sličnim vodstvom HDZ-a, koji ga uništava, time direktno HDZ pogoduje politikama Miroslava Škore. Koji će, nastavi li HDZ ovako, osvojiti opet onaj respektabilan broj glasača, ili respektabilan broj saborskih mandata, ako ćemo prognozirati predstojeće parlamentarne izbore koncem 2020. godine.

HDZ nije previše navikao, uzmemo li u obzir njihove unutarstranačke izbore, na više pretendenata na predsjedničko mjesto, ostaje pitanje, kako će se ponašati opcija koja izgubi, misleći pri tome na tim Mire Kovača, kako će se oni dalje ponašati unutar HDZ-a, odnosno još bitnije kako će se prema njima ponašati budući izabrani stari/novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Raskol u manjoj ili većoj mjeri je više nego predvidiv, koji će uroditi danjim postotnim padom stranke, odnosno manjim brojem mandata u Hrvatskom saboru.

Pojednostavljeno, suludo je birati opet ono vodstvo za koje je već dva puta dokazano da gubi izbore. Neminovno je obzirom na sve činjenice da će vodstvo ostati isto, shodno tome je neminovan i danji pad HDZ-a, kako postotni, tako i logično parlamentarni.

Autor Ivica Janković
Foto Ivica Janković

Komentari

Komentari