Petak, 5 lipnja, 2020

IVANIĆ: Izetbegovićeve prijetnje ratom nisu sluačjne, on svjesno provocira

”Prijetnje ratom koje šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svjesna namjera i svjesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor”, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Rekao je kako Republika Srpska mora vrlo ozbiljno razmotriti prijetnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dvije strane.

”Jedna je da se, u skladu sa međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem”, rekao je i dodao kako za to postoje mehanizmi.

“Potrudit ćemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažiramo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam namjeru vrlo brzo pozvati ključne predstavnike zemalja članica Vijeća za provedbu mira na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno”, najavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je riječ o nabavkama opreme za MUP Republike Srpske.

“Ali, općenito mislim da ovdje odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svjesno i namjerno provociranje što mora imati svoj kako politički, tako i svaki drugi odgovor”, istaknuo je.

Na pitanje što je cilj tih svjesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje vlastitoj javnosti za prethodne izbore.

“Druga, koja je puno ozbiljnija, je činjenica da su to najratobornije izjave koje smo zadnjih dana i mjeseci imali priliku čuti i one pokazuju negdje duboko da umjesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat”, upozorio je Ivanić. Ocijenio je kako to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane s tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to je mir, razvoj, bolji život, stabilnost, a ne rat. Srna podsjeća kako je Izetbegović ponovno zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici Armije BiH “sporadični incidenti”./L.M./HMS/

Komentari

Komentari