Srijeda, prosinac 11, 2019

Ivan Miklenić: Propaganda jasenovačkog mita – politička diskreditacija hrvatskoga naroda u UN-u

U Ujedinjenim narodima u New Yorku u četvrtak 25. siječnja, u sklopu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, više nego kontroverznu izložbu »Jasenovac – pravo na nezaborav« otvorio je ministar vanjskih poslova Republike Srbije, što je potvrdaHrvatska uputila Srbiji prosvjednu diplomatsku notu. Cijelo događanje glede te izložbe i svega oko nje nameće brojna važna pitanja pa je primjereno barem na neka upozoriti, piše Ivan Miklenić za Glas koncila.

Zloporaba sjećanja na žrtve holokausta

Zastrašujuće je što je upravo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta zloporabljen za političku diskreditaciju hrvatskoga naroda i države Hrvatske u samom sjedištu Ujedinjenih naroda, i to nakon otvorene velikosrpske agresije koja je prouzročila nove goleme ljudske žrtve na svim stranama i goleme, gotovo nesagledive štete u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini, koje su bile izložene toj agresiji. Koliko je licemjerno takvo odvraćanje pozornosti odvelikosrpske agresije devedesetih godina prošloga stoljeća, najbolje otkriva činjenica da je Srbija, kao i Hrvatska, imala kvislinšku, nacističku vladu, da je Beograd bio prvi grad proglašen »Judenfrei« (grad u kojemu više nema Židova) te da je Srbija svoga nacističkoga kvislinškoga poglavara rehabilitirala, što ni jedna relevantna politička snaga u Hrvatskoj ne traži za hrvatskoga kvislinškoga poglavara.

Zastrašujuća je drskost kojom su srbijanski ideolozi i političari još jednom odlučili zloporabiti Jasenovac, koji jest stratište, ali koji su pretvorili u politički i ideološki mit koji Hrvate pretvara u genocidan narod, a na sva usta govore da žele dobrosusjedske odnose. Jasenovac i jasenovačke žrtve zloporabili su i za uzbunjivanje srpskoga naroda uoči i za vrijeme velikosrpske agresije te, premda je ta politika doživjela i vojni i civilizacijski poraz, srbijanska državna politika ustraje i dalje na starom kursu ne mareći za to kakvu štetu zapravo nanosi istini i svomu srpskomu narodu.

Raskrinkati mit

Poznato je da su srbijanski mit o Jasenovcu prihvatile i jugoslavenska komunistička politika i ideologija te da su nastale čitave biblioteke knjiških izdanja koje falsificiraju događanja u Jasenovcu, nemilosrdno manipuliraju brojem i etničkim sastavom žrtava, a ta su stajališta sustavno popularizirana svim sredstvima priopćivanja te su još i danas mnogi građani bivše savezne države, čak i u današnjoj Hrvatskoj, žrtve te smišljene propagandne prijevare. Ovdje nije moguće ulaziti u pitanje zašto je to tako u Srbiji, ali nije moguće izbjeći pitanje zašto Hrvatska nije gotovo ništa učinila da bi se otkrila istina o Jasenovcu. Hrvatska ljevica, ako takva stvarno postoji, dobro zna zašto ni Tito baš nikada nije želio kročiti u Jasenovac. Hrvatske državne vlasti, bez obzira na politički predznak vladajuće garniture, ako imalo suosjećaju s hrvatskim narodom, dužne su se suočiti s velikosrpskim, a kasnije i komunističkim jasenovačkim mitom, raskrinkati ga i hrvatski narod osloboditi kolektivne optužnice, a sve zločine i zločince, bez obzira na njihove pripadnosti, jednako osuditi i jednako u javnosti tretirati.

Komentari

Komentari