Petak, 29 svibnja, 2020

Italija prosvjeduje protiv “nepravedne” kritike UN-a glede postupanja prema migrantima

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je “neprikladno, neutemeljeno i nepravedno” reći da Italija ima problem rasizma.

Nova šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u ponedjeljak da namjerava “poslati djelatnike u Italiju kako bi procijenili navodni veliki porast nasilja i rasizma protiv migranata, osoba afričkog porijekla i Roma”.

Ta je izjava izazvala prosvjed potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je zaprijetio prestankom financiranja Ujedinjenih naroda.

“Italija daje više od 100 milijuna (eura) godišnje i razmislit ćemo s našim saveznicima o tome koliko je korisno davati tih 100 milijuna eura za financiranje  pronevjere i krađa unutar organizacije koja želi očitati lekcije Talijanima dok su u njezinim redovima zemlje (članice) koje prakticiraju mučenje i imaju smrtnu kaznu”, rekao je Salvini a prenijela je agencija ANSA.

Ministarstvo vanjskih poslova nije ponovilo tu prijetnju u svojem priopćenju u kojemu ističe talijanske napore u spašavanju migranata na moru, pomoć afričkim zemljama i svoje pozive na veće uključivanje EU-a i UN-a u migrantsku krizu na Sredozemlju.

Otkako je nova populistička vlada preuzela dužnost 1. lipnja, Italija je značajno pooštrila svoju migrantsku politiku, de facto zabranivši ulazak spasilačkih plovila s migrantima u svoje luke, dok Salvini neprestano koristi protuimigrantsku retoriku. Hina

Komentari

Komentari