epa08902697 A view of a deserted Turin, northern Italy, 24 December 2020, as the country enters a lockdown imposed by the government to stop social contact at Christmas feeding a new wave of COVID-19 contagion. The whole nation will be a 'red zone' for all but four days over the next two weeks, meaning bars, restaurants and non-essential shops are closed and people are only allowed out of the home if they have a good reason. EPA/TINO ROMANO

ITALIJA: “Kritični će biti veljača i ožujak jer špiljski primitivci odbijaju cjepivo”

Podijeli

Dok je u Hrvatskoj pad broja zaraženih, kao i smrtnih slučajeva, korona nažalost u Europi ne posustaje. Iz Italije stiže dramatično upozorenje da najgore tek slijedi, a posebno će biti kritično u veljači i ožujku, piše talijanski Ilsole24ore

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza pozvao je Talijane da budu jedinstveni kako bi prevladali najveću krizu od Drugog svjetskog rata, uz poruku: “Sljedećih mjeseci sve će biti užasno komplicirano. Bila bi neoprostiva greška usporiti nekoliko metara pred ciljem.” Talijanski ministar najavljuje da se uskoro može očekivati i cjepivo kompanije Johnson&Johnson.

U Italiji zbog svega toga još pooštravaju mjere, pa je najavljena i zabrana kretanja između regija koje su posebno pogođene širenjem virusa, te zatvaranje ugostiteljskih objekata u 18 sati. Istovremeno slijedi ponovno otvaranje muzeja, i to je jedina dobra vijest. “Vlada smatra neizbježnim produljenje oštrih mjera do 30. travnja“, kaže Speranza, uz tvrdnju da tek slijedi pogoršanje epidemiološke situacije.

Nove, oštrije mjere koje će vrijediti barem do proljeća, uključuju i zabranu otvaranja skijališta. Nemojmo se zavaravati da je svemu došao kraj, epidemija se ponovo širi”, tvrdi ministar. Italija je trenutno podijeljena u tri područja – crveno, narančasto i žuto – a uskoro slijedi i bijelo, gdje je zaraze najmanje. Nastavlja se i kampanja za cijepljenje. Talijani zasad nemaju problema s odazivom građana. Obaveze nema, ali se upozorava da postoje ”špiljski primitivci” koji odbijaju cijepljenje, što stvara dileme oko stvaranja imuniteta krda.

No Speranza se ne slaže.  Cjepivo, kaže on, “nije rat između onih koji vjeruju u znanost i špiljsklih ljudi: “Moramo odgovoriti onima koji imaju dvojbe oko cjepiva transparentnošću, znanstvenim dokazima i otvorenošću za dijalog, moramo biti u stranju slušati, a ne se boriti protiv njih uvredama i ideološkim ratom između znanosti i špiljskih primitivaca”.

Optimizam daje talijansko cjepivo ReiThera, jer su rezultati obećavajući. Dodatnih 40.000 liječnika pojačali su timove za cijepljenje. Postoji i dodatni strah da će otvaranje skijališta pogoršati situaciju. Provode se sve mjere, ali se ljudi ipak okupljaju u većem broju, što za talijanske epidemiologe nije dobar znak.

Komentari

Najnovije