Nedjelja, 25 listopada, 2020

ISTRAŽIVANJE U SAD: Nasilni prosvjedi Antife i BLM-a podižu popularnost Trumpu

Tri od četiri glasača u SAD koji su iskusili nasilne antipolicijske prosvjede u svojoj zajednici ocjenjuju te prosvjede kao važne za to kome će dati glas na predsjedničkim izborima. Među tim glasačima velika većina podržava način na koji predsjednik Trump obavlja predsjedničku dužnost.

Najnovije nacionalno telefonsko i internetsko istraživanje Rasmussen Reportsa otkriva da je 42% vjerojatnih američkih glasača ljetos u svojoj zajednici imalo protu-policijske prosvjede. Gotovo polovica (48%) tih glasača kaže da su prosvjedi u njihovoj zajednici postali nasilni.

Među svim glasačima, 65% kaže da su nasilni prosvjedi važni za njihov glas na predsjedničkim izborima ove jeseni, a 41% kaže da je to vrlo važno.

Među onima koji su imali nasilne prosvjede u svojoj zajednici, čak ih je i više (76%) ocijenilo prosvjede važnima za svoj glas, uključujući 54% koji kažu da su vrlo važni. Šezdeset i tri posto (63%) ovih glasača snažno odobrava posao koji Trump radi nasuprot 35% onih koji ga snažno ne odobravaju.

Prosvjednici traže ukidanje financiranja policije od strane gradova i korištenje tog novca za socijalne programe. Ali 66% Amerikanaca protivi se ukidanju financiranja policije u zajednici u kojoj žive. Šezdeset i jedan posto (61%) vjeruje da će se nasilni kriminal vjerojatno povećati u zajednicama koje uklanjaju policiju.

Crnci (72%) i ostali manjinski glasači (69%) pridaju tek nešto veću važnost prosvjedima sa stajališta glasa nego bijelci (63%), iako im je sveukupni fokus policijski tretman manjina.

Druge su manjine češće od crnaca i bijelaca doživjele nasilni prosvjed u svojoj zajednici. Oni mlađi od 40 godina imali su to iskustvo u većoj mjeri nego oni stariji.

Glasači misle da veliki gradski čelnici (demokrati) u mjestima poput Portlanda i Seattla, gdje tjednima traju nasilni prosvjedi, sami potiču nasilje, a većina novinara navija za prosvjednike.

Istraživanje je provedeno na 1.000 vjerojatnih birača u SAD-u. Granica pogreške uzorkovanja je +/- 3 postotna boda uz razinu pouzdanosti od 95%.

Komentari

Komentari