Četvrtak, 3 prosinca, 2020

ISTRAŽIVANJE: Djeca odgajana u obiteljima vjernika će biti fizički i mentalno zdravija u budućnosti

Vjera snažno utječe na mentalno zdravlje te utječe na osjećaj sreće i zadovoljstva vlastitim životom!

U nedavno objavljenom istraživanju Chan škole za javno zdravlje, Sveučilišta Harvard, istraživači su na uzorku od 5.000 ljudi utvrdili da djeca i tinejdžeri koji odrastaju u obiteljima u kojima se prakticira vjera imaju značajno manje šansi da se u budućnosti suoče s mentalnim bolestima.

Ispitivali su je li učestalost pohađanja vjerskih službi i pridržavanje vjerskih normi i praksi u svakodnevnom životu kod djece izravno povezana s njihovim mentalnim zdravljem nakon tinejdžerskog doba. Mlade osobe su praćene u vremenskom razdoblju od 4 do 14 godina, prenosi Relevant Magazine.

Istraživači su zaključili da je kod onih mladih koji su odlazili u crkvu jednom tjedno za 18% veća vjerojatnost da će se u svojim dvadesetim godinama izjašnjavati kao sretne i zadovoljne osobe.

Također, kod njih je zabilježena i za 30% veća spremnost da se uključe u dobrovoljni rad, kao i 33% manja vjerojatnost da će koristiti bilo koja opojna sredstva.

Uz to, oni koji su svakodnevno, kroz molitvu i razmišljanje o Bogu, prakticirali svoju pobožnost bili su zadovoljniji svojim životom. Pokazali su se uspješnijim u kontroli svojih emocija, a i rjeđe su prerano stupali u seksualne odnose.

Ying Chen, autor ovog istraživanja, kaže: “Ova otkrića su značajna kako za naše razumijevanje zdravlja, tako i za razumijevanje načina odgajanja djece. Mnoga djeca se odgajaju u religioznom duhu, a naša studija pokazuje da to može snažno utjecati na njihovo mentalno zdravlje, kao i na osjećaje sreće i zadovoljstva vlastitim životom.”

Izvor: novi zivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Supruga Mile Kekina: Mržnja i nasilje u Hrvatskoj uvijek i isključivo dolazi s desnice
>>> VLADA IZGUBILA PODRŠKU BRANITELJA!? Vođe braniteljskog prosvjeda jasni – ”Nismo mi Plenkovićevi ni ničiji glasači”
>>> Udovica je gledala fotografije svog vjenčanja, a onda je otkrila detalj koji ju je slomio
>>> Četnik poslao zahtjev za prijateljstvom HOS-ovcu i hrvatskom ratnom invalidu
Komentari

Komentari