Utorak, 14 srpnja, 2020

Istarski SDP odustao od spomenika Tuđmanu u Poreču zbog protivljenja građana, no Tito dočekan s odobravanjem

Porečki SDP reterirao je po pitanju “slučaja Tuđman”, odnosno uloge svog člana Gorana Gašparca u ideji da se prvom hrvatskom predsjedniku izgradi spomenik u Poreču. Kao što je pisao Glas Istre, tu ideju u žižu javnosti donio je upravo Gašparac tako što je na sjednici Vijeća prošli tjedan pročitao pismo anonimnog građanina koji, između ostalog, pita što je sa spomenikom i trgom Franji Tuđmanu u Poreču. Za Glas Istre Gašparac je dodao da “Tuđman zavređuje dostojno obilježavanje”, iz čega je proizašao naslov da on “nema ništa protiv spomeniku Franji Tuđmanu u Poreču”.

No, iz SDP-a Poreč kažu da to nije tako.

Kosić potpisnik

U dopisu kojeg je potpisao predsjednik Glavnog odbora SDP-a Poreč Rodoljub Kosić tvrde da “njihov član nije izjavio ono što u naslovu piše” i dodaju da “ovim putem žele konstatirati upravo suprotno”.

Vijećnik Goran Gašparac i SDP Poreča su protiv podizanja spomenika dr. Franji Tuđmanu i imenovanja ulica po njemu u gradu Poreču, ali ne osporavamo građanima koji se za to zalažu da zastupaju takve ideje, piše u dopisu porečkih SDP-ovaca, u kojem se dodaje da “oni ne ulaze u povijesnu dimenziju koju je imao dr. Franjo Tuđman, ali se zbog njegovog odnosa prema Istri i njezinim građanima protive prijedlogu o postavljanju njegovog spomenika u Poreču”.

– Posebno smo nezadovoljni provedenom privatizacijom u Poreču i šire u Istri iz vremena dr. Franje Tuđmana, kojom su razvlašteni svi oni koji su naša poduzeća (u Poreču su to Plava laguna, Riviera i druga) stvarali i ulagali u njih svoj rad, svoj trud, svoje zdravlje i sve što su imali, a vlasnici su postali drugi, politički podobni i umreženi, iskoristivši ratno stanje, bijedu i neimaštinu koje su onda vladale, za minimalne novce, zaključuju porečki SDP-ovci na čelu s Kosićem.

Potrebno pojašnjenje

Goran Gašparac je rekao za lokalne medije da je nakon objavljenog članka u Glasu Istre bilo negativnih komentara na njegovom Facebooku, kao primjerice da “dok je takvih poput njega u SDP-u, neće više glasati za tu stranku“.

– Zato je važno pojašnjenje i artikuliranje ispravnog naslova, a to je da to nije prijedlog koji je došao iz redova moje partije i da se distanciram od mišljenja i prijedloga tog sugrađanina. Nastavno, ne vidim prijepornim da građani imaju drugačija ideološka i ostala politička mišljenja od naših, i da se o takvim temama raspravlja naširoko, ali dogovor valja postići konsenzusom u Gradskom vijeću. To je naš doprinos demokratizaciji odnosa u društvu. Otvoren sam za suradnju sa svim građanima te u principu, kad mi se ukaže mogućnost, prenosim njihova razmišljanja i prijedloge na gradskom vijeću, rekao je sada Gašparac.

S druge strane, u obližnjem Labinu u tijeku je obnova gradskog simbola, rudarskog šohta u Labinu. Gradonačelnika Valter Glavičić je na svom službenom facebook profilu prošlog tjedna objavio “Tito se vraća!!” uz dvije fotografije na kojima se vidi kako se upravo montiraju slova na vrh tornja. Radi se o natpisu “Tito” koji je vraćen na mjesto s kojeg je skinut prilikom početka obnove tornja, odnosno njegovog vrha. Natpis Tito vraćen je na vrh, potpuno obnovljen u sklopu projekta obnove rudarskog šohta za koji je Grad Labin osigurao sredstva putem Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu nešto većem od 2,4 milijuna kuna.

Radovi su pri kraju, u tijeku su najzahtjevniji radovi na obnovi temelja šohta i poduporne konstrukcije, no ništa nije probudilo interes javnosti kao vraćanje slova na njegov vrh. Zanimljive su pozitivne reakcije javnosti, odnosno bolje rečeno, izostanak ikakvih negativnih komentara na vraćanje natpisa. Za razliku od ideje o postavljanju spomenika Tuđmanu!

Komentari

Komentari