Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

Ispovijed Osječanke: ‘U Njemačkoj smo cijele dane crnčili za mali novac, preporodili smo se u Zagrebu’

Otišla je raditi u Njemačku, ali se vratila. Nije stigla kući, u Osijek, nego produžila za Zagreb. I ostala. Lana Vego sada je pokrenula vlastiti posao u metropoli. U razgovoru za tportal ova Osječanka sa zagrebačkom adresom otkriva kako joj je bilo raditi u Njemačkoj, koliko je ondje zarađivala i zašto se vratila u Hrvatsku

‘U Njemačkoj sam bila dvije godine. Otišla sam ondje s dečkom koji je pizzamajstor. Radili smo u jednom talijanskom restoranu u malom mjestu nedaleko od Ulma. Ja sam bila pomoćna radnica – prala sam suđe, donosila kuharima sve što treba iz hladnjaka, pripremala i pravila salate’, počinje razgovor za tportal Osječanka sa zagrebačkom adresom Lana Vego.

U kuhinji ih je bilo troje. Radili su u dvije smjene, a pauza među njima od dva do tri sata najčešće je bila kraća jer, kako kaže, uvijek je netko došao na ručak pa se radno vrijeme smjene produžilo. Tako im je kroz dan ostalo tek nekih sat vremena za odmor.

‘Jedan dan u tjednu imali smo slobodan. Bio je to ponedjeljak, koji smo od silnog umora doslovno prespavali jer se radilo po cijele dane‘, nastavlja ona.

Za vrijeme boravka u Njemačkoj, ističe, svladala je njemački jezik te završila prvi stupanj.

‘No kako je šef bio Talijan, puno sam brže i bolje naučila govoriti talijanski. On je dečku i meni organizirao smještaj. U restoranu smo imali jedan obrok, a od plaće nam je umanjivao za režije i stan. Praktično ništa nismo mogli uštedjeti. Otprilike je to, što se tiče novca, kao da radiš po 12 sati šest dana u tjednu u Zagrebu’, izračunala je Lana Vego.

Kada bi im se sve odbilo od plaće, zajedno s dečkom mjesečno je zarađivala oko 2000 eura. No nisu se tako lako predavali. Pokušali su pronaći posao negdje dalje u Njemačkoj. Htjeli su za Frankfurt, ali samo za najam stana trebalo im je barem 1000 eura.

‘Životni troškovi nisu toliko skupi u Njemačkoj. Kad gledaš te cijene, one su kod nas trostruko veće. Bili smo u prekrasnom kraju u Njemačkoj. Ali da je lagano – nije. Proživljavaš sve i svašta. Znala sam ponekad kući s posla ići plačući’, iskreno će Lana Vego.

Preklopilo se to vrijeme nekako i s dolaskom, kaže, jeftinije radne snage u Njemačku.

‘Njih su plaćali dva eura po satu, a nas sedam do osam. Kako su bili jeftiniji, radije su njih uzimali. Kada smo stigli u Njemačku, prve godine, bilo je dobro, ali se sve sada promijenilo i nije kao prije’, govori ova Osječanka te se s dečkom potom odlučila vratiti u Hrvatsku.

‘Htjeli smo natrag za Osijek, pa onda razmisliti o dvije opcije – otići raditi sezonu kod nas na more ili se preseliti u Zagreb. No kako imamo dva psa, odustali smo od prve jer ih nismo imali kome ostaviti, pa smo se svi preselili u Zagreb’, opisuje ona za tportal

U Zagrebu su sada već pet godina. Priznaje kako se iz Njemačke i Irske u Hrvatsku vratilo i oko desetak njezinih prijatelja.

‘Prva godina je teška kamo god da odeš. Nije lako. Nikoga ne poznaješ, nova sredina, novi ljudi’, iskrena je Vego, a u osječkoj Trgovačkoj školi školovala se za komercijalisticu.

U struci nije radila ni dana, ali je 11 godina provela u osiguravajućim kućama. S pozicije osiguravatelja otišla je u Njemačku, a to joj je bio i prvi posao kada su stigli u Zagreb. Nakon prve godine zagrebačkog života stigla im je ponuda. Nisu je propustili pa su preuzeli restoran u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Imali su šest radnika.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> TKO S KIM PIJE KAVU? Bujanec najavio poraz Kolinde na izborima zbog ove fotografije
>>> Zagrebački branitelji Mrsiću: Zašto mrziš hrvatske branitelje i Domovinski rat?
>>> (VIDEO) RASKRINKALI PUPOVCA: ‘Tvrdi da je kokarda zakonita i štiti četnički pokret’
>>> Najbolji nogometni sudac ikad rekao najveću istinu o Hrvatskoj na SP-u, a dotakao se i Bobana
>>> Inicijativa Jelene Veljače ‘spasime’ žica lovu: Igor Peternel im ne da ni lipe
Komentari

Komentari