Srijeda, 22 siječnja, 2020

ISPIŠITE OVAJ DOKUMENT: Ako vas ikada privedu, ovim će te dokazati da je pozdrav ”Za dom spremni” potpuno legalan

MINISTARSTVO uprave izdalo je 6. rujna, prije dva dana, mišljenje prema kojem su Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga mogle slobodno registrirati i legalizirati pozdrav “Za dom spremni” u svom grbu.

To dokazuje dokument Ministarstva uprave koji je poslan Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za Opću upravu Grada Zagreba koje je odmah jučer ujutro omogućilo HOS-ovcima da registriraju Udrugu odnosno grb u kojem stoji “Za dom spremni”.

Važno je napomenuti da su temeljem zakona iz 2014. godine sve udruge u Hrvatskoj morale uskladiti svoje statute. Udruge HOS-a to nisu mogle napraviti jer je u njihovom zahtjevu bio grb s Hrvatskim pozdravom Za dom spremni za koji se tada nije znalo je li zakonit. Dokumenti su stajali u Ministarstvu uprave, a udruge HOS-a djelovale su po privremenom rješenju. Sve do prije dva dana kada im je to napokon omogućeno.

Svi dokumenti vidljivi su na stranicama Ministarstva uprave koje je danas objavilo Statut udruge Saveza udruga dragovoljaca HOS-a s priloženim dokumentima koji su omogućili registraciju.

Ministarstvo uprave: Ne postoje zapreke

“Dok se predmetno pitanje sustavno ne uredi budućim zakonskim okvirom u ovom trenutku ne postoje zapreke za odobravanje zahtjeva upisa promjene statuta udruge, odnosno za usklađivanje sa Zakonom o udrugama”, stoji u Mišljenju Ministarstva uprave starog dva dana.

Ovo mišljenje omogućilo je HOS-ovcima da registriraju grb gdje je iznad stiliziranog hrvatskog grba upisano velikim slovima HOS a ispod hrvatskog grba upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HSO-a za pedeset posto manji ispis koji glasi: ZA DOM SPREMNI.

 

 

Da podsjetimo, udruge HOSa su napomenule da su do sada molili medije da ”za dom spremni” ne nazivaju fašističkim pozdravom a od sada će tužiti, svakoga tko to učini.

DIJELITE DALJE

Foto: Hina

Autor: Priznajem.hr

Komentari

Komentari