Subota, 5 prosinca, 2020

ISIL i dalje napada: Makedonac i dva Turčina uhićeni u Njemačkoj zbog pripremanja terorističkih napada

Specijalna policija u Offenbachu kod Frankfurta na Majni je jutros uhitila trojicu muškaraca za koje se sumnja da su pripadnici islamističke terorističke organizacije (IS), te da su planirali teroristički napad.

To je potvrdilo Tužiteljstvo u Frankfurtu. Prema Tužiteljstvu, muškarci imaju između 21 i 24 godine. Pripremali su “radnju koja uključuje eksploziv ili vatreno oružje”.

Glavnim osumnjičenim se smatra 24-godišnji njemački državljanin makedonskog podrijetla.

Kako je Tužiteljstvo navelo, “on se brinuo o osnovnim komponentama za proizvodnju eksploziva”. Pretraživao je internetske stranice o vatrenom oružju. Kod njega su pronađeni “predmeti vezani uz eksploziv”, pisani dokumenti i podatci koji upućuju na teroristički napad.

Druga dva muškarca imaju tursko državljanstvo. Jedan ima 21, drugi 22 godine.

Muškarci se sumnjiče da su planirali teroristički napad na području Rhein-Main okruga. Navodno su već ranije govorili u nekim krugovima da su pripadnici IS-a.

„Uhićeni su obavljali pripreme za napad vatrenim oružjem i eksplozivom na rajnsko-majnskom području (Frankfurt i okolica) s ciljem ubijanja što većeg broja osoba“, stoji u priopćenje državnog tužiteljstva u Frankfurtu na Majni.

U raciji je u utorak ujutro sudjelovalo oko 170 policajaca, uključujući specijalne jedinice.

„Protiv uhićenih je akcije izvedena pravovremeno kako bi se spriječila opasnost“, priopćilo je državno odvjetništvo.

Zasad nije poznato jesu li uhićeni već odabrali konkretne ciljeve za napad.

U Frankfurtu na Majni se 2011. dogodio i prvi teroristički napad u Njemačkoj s islamističkom pozadinom, u kojem je migrant s Kosova ubio dva američka vojnika.

Komentari

Komentari