Utorak, 18 veljače, 2020

IPAK IMA MALO PRAVDE: Horvatinčiću trajno oduzeta vozačka dozvola

Tomislav Horvatinčić je po ocjeni liječnika trajno nesposoban za upravljanje motornim vozilima i jučer je u nadležnoj policijskoj postaji u Samoboru predao svoju vozačku naime, nakon što je MUP zatražio da u roku od 15 dana obavi izvanredni liječnički pregled nakon što je na suđenju za smrt talijanskog bračnog para nepravomoćno oslobođen zahvaljujući tzv. sinkopi MUP je zatražio mišljenje Horvatinčićeva liječnika opće prakse. Taj rok istjecao je u petak, ali je Horvatinčić i prije tog roka obavio izvanredni liječnički pregled i predao dozvolu u policijsku postaju po mjestu prebivališta.

Iako je njegov liječnik priznao da kod Horvatinčića doista postoje promjene zdravstvenog stanja, taj isti liječnik pritom smatra da ne postoje zdravstveni razlozi zbog kojih bi se poduzetnik morao podvrgnuti izvanrednom nadzornom pregledu.

Unatoč tom mišljenju Horvatinčićeva obiteljskog liječnika, nadležna policijska postaja uputila je poduzetnika na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

U roku od 15 dana od primitka zaključka o naloženom liječničkom pregledu, Horvatinčić je dužan u tu istu postaju dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima.

O krajnjem mišljenju liječnika ovisit će i odluka o eventualnom oduzimanju vozačke dozvole.

Sumnja u postojanje sinkope, odnosno da je to bila samo vješta izlika obrane ne bi li sutkinja Maja Šupe presudila Horvatinčiću u korist, bacila je mrlju na kraju na cijelo suđenje jer je u zraku ostala visjeti činjenica da je na dan pomorske nesreće Horvatinčić na komadu papira nacrtao detaljnu skicu sudara, koja bi bila neizvediva da je doživio sinkopu.

Dodajmo da se redovni liječnički pregledi za vozače mogu obavljati u domovima zdravlja, a ovaj tip se obavlja u zdravstvenoj ustanovi s popisa povlaštenih ustanova. To, objašnjava nam izvor, može biti i MUP-ov dom zdravlja u Šarengradskoj ulici u Zagrebu. Pregled može obaviti i neka privatna zdravstvena ustanova, piše jutarnji list

Podsjetimo, sutkinja Šupe nepravomoćno je odlučila Horvatinčića osloboditi krivnje za smrt talijanskog bračnog para Salpietro, čija su rastrgana i unakažena tijela plutala primoštenskim akvatorijem u kolovozu 2011.

Rezime presude koja je sledila krv u žilama hrvatske javnosti bio je kratak: “Sudsko vijeće nije sigurno i nedvojbeno utvrdilo da je optuženi Horvatinčić počinio kazneno djelo neizravnom namjerom niti iz nehaja. Ujedno, Vijeće je prihvatilo i obranu da je optuženi doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, uslijed čega je i izostala njegova reakcija pri upravljanju jahtom, u zadnjoj fazi mimoilaženja s talijanskom jedrilicom.”

Hoće li možda i rezultati naloženog liječničkog pregleda “pomoći” višestupanjskom sudu da potvrdi, odbaci ili preinači oslobađajuću presudu donesenu prije mjesec dana na šibenskom sudu, pokazat će vrijeme.

Komentari

Komentari