Petak, 23 listopada, 2020

Inzko Dodiku: “Ja sam za tebe Tito, mogu sve”

– Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poručio je u četvrtak članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kako je on za Dodika Tito, a neobičan kratki dijalog vođen je po prvi put nakon višemjesečnog prestanka izravne komunikacije dvojice političara.

Nakon višemjesečnih Dodikovih teških optužbi na račun austrijskog diplomata Dodik i Inzko već duže vremena uopće izravno ne komuniciraju.

Inzko se u četvrtak pojavio na primanju kojega je u Sarajevu, u povodu pravoslavnih blagdana, priredio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, na kojem je bio prisutan i Dodik.

Nakon što je ugledao Inzka Dodik ga je upitao: “Što ćeš ti ovdje?”, a visoki predstavnik mu je pred okupljenima odgovorio: “Ja sam Tito”.

Dodik Inzka optužuje da je uzrupirao ovlasti koje mu ne pripadaju, a na sličan način je to ponovio i u četvrtak, kada je novinarima kazao je uvođenje pozicije visokog predstavnika kao tumača i jamca provedbe Daytonskog sporazuma 1996. godine taj dokument “razvalilo”.

“Međunarodna zajednica je putem visokog predstavnika učinila sve da razvali Daytonski sporazum i on je u velikoj mjeri degradiran. Bonske ovlasti (visokog predstavnika) nisu zakonite niti sukladne Daytonu, a visoki predstavnici su učinili sve da krše ovaj sporazum i devastirali su ga uzurpirajući prava i bespravno prenoseći ovlasti na razinu BiH“, Dodikova je ocjena.

On tvrdi kako je opstanak BiH moguć samo na temeljima izvornog Daytona te da bi svaki pokušaj njegove promjene značio “smrt za BiH”, uključujući tu i inicijativu koja je, prema tvrdnjama nekih medija, navodno spomenuta u nedavnom telefonskom razgovoru izabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Na pitanje novinara očekuje li uskoro Milanovićev posjet BiH, Dodik je kazao kako “nema ništa protiv” takvog posjeta.

“Čestitam Milanoviću. Hoće li doći u BiH ili ne to je njegova stvar, a ja nemam ništa protiv da dođe”, kazao je Dodik.

Otkako je Predsjedništvo BiH izabrano u sadašnjem sazivu u listopadu 2018. godine nitko od regionalnih političkih lidera nije bio u službenom posjetu Sarajevu.

Dodikovo je tumačenje kako je to vjerojatno rezultat činjenice da BiH producira više problema nego što ih može riješiti, što je dosadilo i političarima iz susjedstva.

Dodao je kako bi BiH trebala “s manje arogancije” razgovarati o regionalnim pitanjima poput Pelješkog mosta ili definiranja međudržavnih granica.

Komentari

Komentari