Petak, 7 kolovoza, 2020

Internetom kruži HDZ-ova lista za EU izbore! Moglo bi vas iznenaditi tko je sve na popisu

Najtraženija lista ovih dana, nedvojbeno je lista HDZ-ovih kandidata za europske izbore koji će se održati u svibnju.

Riječ je o imenima, koje premijer i čelni čovjek stranke Andrej Plenković krije kao zmija noge, no po svemu sudeći u dio javnosti detalji su ipak procurili. Radi li se tek o šali povodom prvoga dana travnja, ili doista ima istine u imenima koja cirkuliraju javnim prostorom teško je reći s potpunom sigurnosti, a istovremeno iz vladajuće stranke može se čuti kako će svoje kandidate javnosti predstaviti do kraja tjedna. No, u svakom slučaju popis onih kandidata čija se imena već spominju ne djeluje previše neuvjerljivo, štoviše prilično je smislen.

Naime, riječ je prije svega o Dubravki Šuici, koja bi po svemu sudeći mogla biti i nositeljica liste što ne čudi s obzirom na njezino iskustvo u Bruxellesu. Ime koje se također provlači kroz javni prostor ono je Mire Kovača, i ono zapravo jest svojevrsno iznenađenje. Kao što je poznato Kovač i Plenković nisu na istoj valnoj duljini te ne pronalaze zajednički jezik još od ratificiranja Istanbulske konvencije, čemu se Kovač usprotivio svrstavajući se uz bok svojim konzervativnim kolegama iz stranačkog rukovodstva. Premda je Plenković tvrdio da sankcija po tome pitanju neće biti Kovač je smjenjen s pozicije međunarodnog tajnika stranke, no izgleda kako su on i Plenković ipak došli do kompromisa.

Ako je suditi po listi koja kruži djelom javnosti, Kovač bi mogao biti jedan od HDZ-ovih kandidata. Karijeran kakav jest Kovač moguće puca na jednu od dobro plaćenih europskih fotelja, čime bi mogao izgubiti interes za fotelju predsjednika HDZ-a o čemu se ranije govorilo. Zanimljivo je što na listi koja poput kakvog spina cirkulira javnim prostorom nema Davora Ive Stiera, a to bi pak mogao biti pokazatelj da on od od fotelje prvog čovjeka stranke ipak nije u potpunosti digao  ruke. Osim što je zanimljivo nepojavljivanje Stiera, zanimljivo je što se na toj navodnoj listi pojavljuje ime bivše HSS-ovke, europarlamentarne zastupnice Marijane Petir.

U djelu medija, pojavila se glasina kako se Petir učlanila u HDZ čije će boje braniti na europskim izborima, a tu glasinu iz njezina ureda u odgovoru našemu portalu nisu potvrdili, međutim znakovito je da istu nisu niti demantirali, dok je istodobno Petir za razgovor bila nedostupna. Osim toga, na listi se pojavljuje i aktualna zastupnica Željana Zovko. Tu je i HDz-ov nesuđeni gradonačelnik Varaždina Damir Habijan, poznat po svojim liberalnim stavovima, radi kojih je ulazio u sukobe s Ladislavom Ilčićem.

Na listi je i Ivica Tolić, a tu je i župan Goran Pauk, te ako je vjerovati spomenutom popisu ministrica Gabrijela Žalac što bi mogao biti pokazatelj da premijer u vladajućoj računici i garnituri na nju više ne računa. Tu je i samozatajni Ivan Sablić, ali i Karlo Ressler, HDZ-ovac na kojeg Plenković ozbiljno računa, a kojemu se imputira i podatak da je Šeksov posinak, no oni koji poznaju mladog Resslera tvrde da se radi o konzervativcu na kojega Šeks nema pretjeran utjecaj.  Njega je podsjetimo nedavno i HDZ-ova mladež predložila kao svojega kandidata za svibanjske izbore. Među zanimljivim imenima našlo se i ono Tomislava Sokola zastupnika koji se sve češće u javnosti pojavljuje govoreći u ime HDZ-a te prema tvrdnjama upućenih spada u dio onih s kojima Plenković namjerava pomladiti stranku. i na koncu spomenimo Roberta Kopala, koji odnedavno slovi za desnu ruku prvog čovjeka stranke. Poredak po svemu sudeći još nije određen, a i ova imena valja uzeti s dozom rezerve, a je li riječ o spinu, šali ili ipak u svemu ovome ima istine doznati će se kroz nekoliko dana.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> STRUKA PROZVALA JELENU VELJAČU: Ovo je ponižavajuće i neprihvatljivo
>>> Željko Komšić završio u bolnici
>>> DJEVOJČICA (4) UMRLA SAMO 24 SATA NAKON DIJAGNOZE RIJETKE BOLESTI: ‘Počelo je za doručkom, mislili smo da ima običnu upalu’
>>> NAŠO SE U DVORIŠTU OBITELJSKE KUĆE: Pakistanskog migranta izudarao metalnom cijevi
Komentari

Komentari